hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Egyelőre nincs áremelés a magánszektorban

Több magánszolgáltató a minimalizált bevételek ellenére fejlesztésekbe fogott a járvány ideje alatt, derül ki a Privátbankár összeállításából.

A Privátbankár által megkérdezett egészségügyi magáncégek nem mindegyike számolt be a koronavírus-járvány miatti veszteségről. Aki mégis, az számszerűsíteni ugyan nem akarta, de annyit elárult, hogy 50-70 százalékos veszteséget produkált a veszélyhelyzet miatt meghirdetett ’Maradj otthon’-kampány. Több intézmény mindeközben arra használta ki a járvány miatti speciális élethelyzetet, hogy mondhatni előre menekülve, a minimalizált bevételek ellenére fejlesztésekbe fogott.

„Nem tervezünk áremelést” – válaszolta kérdésre dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg szakellátási területének orvosigazgatója. – „Annak ellenére sem, hogy az elmúlt időszakot arra használtuk ki, hogy legújabb, világszínvonalú gasztroenterológiai és endoszkópos központunkat megnyitottuk.

Az Affideánál azt tapasztalják, hogy teljes kapacitással tudnának már működni, de még nem állt vissza a normál kereslet. A váró- és betegút folyamatok pedig kisebb változtatásokkal működnek. A jogszabályokban foglalt előírásokra és óvintézkedésekre mind a páciensek, mint a dolgozók miatt továbbra is figyelnek. Jelentősen csökkent a tesztek iránti igény az ellaposodott járványgörbe és az országos szűrési eredmények miatt, de nem tartják kizártnak, hogy hosszú távon megmaradt az igény a COVID-19 vizsgálat lehetőségére.

A SYNLAB Magyarország legnagyobb privát egészségügyi szolgáltatója 100 helyszínes vérvételi és laboratóriumi hálózatával. Miközben vizsgálataik 80 százaléka esett ki a járvány miatt, addig a Nemzeti Népegészségügyi Központ megbízásából négy megyét és három budapesti kerületet láttak el hivatalosan a koronavírus-tesztelésben.

A lap kérdésére Kricsfalussy Ákos marketing vezető szűkszavúan, de úgy nyilatkozott, hogy ők sem terveznek áremelést, bár a forgalmuk még nem állt vissza, de már növekszik. A vírustesztekre való igénnyel kapcsolatban pedig azt tapasztalják, hogy csökkent a lendület, de nem drasztikusan, és még mindig sokan kérik a PCR-tesztet.

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika sem emel árat a járvány lecsengésével, talán azért sem, mert ők nagyobb veszteség nélkül megúszták a járványt. Sok elmaradt vizsgálatuk helyett igen megnövekedett a genetikai ultrahangok száma. Ezzel együtt még nem indult el az összes rendelésük, s még mindig sok esetben online, a telemedicina segítségével dolgoznak orvosaik.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés

Könyveink