hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A Covid-19 és a magánegészségügy

A járvány miatt szakorvosokat és szakdolgozókat is átcsoportosított a NEAK által finanszírozott ellátásba az Affidea, írja a Világgazdaság.

Az egészségügyi magánszolgáltatók szűkítették az ellátásaikat, és teljesen más típusú működésre álltak át a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben – erről Leitner György, a Primus Egyesület elnöke, az Affidea Magyarország vezérigazgatója beszélt a Világgazdaság című lapnak. Mint mondta, krízisműködést tapasztal mindenhol, a Primus-tagok arról számolnak be, hogy a nem sürgősségi ellátásokat átütemezik, műtéteket halasztanak el. Ahogy a vírus egyre inkább terjed, a magánellátás háttérbe kerül az egészségügyi ellátórendszerben, hiszen a zsebből fizetett egészségügyi szolgáltatások nagy része elektív, vagyis ütemezett, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egészségi kockázat nélkül elhalasztható diagnosztikai vagy terápiás ellátás.

„Jellemzően 30-40 százalékos betegforgalom-csökkenés tapasztalható a magánegészségügyben, ugyanakkor egyes szolgáltatásokat, mint például a képalkotó diagnosztikát, a páciensek egy része továbbra is igénybe veszi” – emelte ki. Az Affideánál számottevő – Budapesten, Szegeden és Győrben, illetve ezek vonzáskörzetében is meghatározó – az állami finanszírozású képalkotó diagnosztikai ellátás: a betegek 80 százalékának vizsgálatát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza. Ez azt jelenti, hogy a cég mintegy 3 millió embernek nyújt közellátás keretében CT-, MR-, ultrahang-, röntgen- vagy mammográfiás vizsgálatokat.

A vezérigazgató példaként említette, hogy a fővárosban az Országos Mentőszolgálat sürgősségi és akut CT- és MR-ügyeletében is ők biztosítják az ellátás nagy részét. „Sürgősségi betegellátásban veszünk részt Szegeden és az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben.” A közfinanszírozáson belül most prioritás az onkológiai betegek ellátása, számukra még az izotópvizsgálatot is elvégezik. Leitner György hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt időben és térben megpróbálják széthúzni a betegek kezelését.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink