hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Két hét a magánszolgáltatók kötelező EESZT adatszolgáltatásáig

Csupán két hét van hátra a csatlakozásra kötelezett magánszolgáltatóknak, hogy 2020. június 1-jével elkezdjenek adatokat szolgáltatni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felé. Számos EESZT-kompatibilis medikai rendszer támogatja, hogy az egészségügyi államigazgatási szerv által ellenőrzött adatszolgáltatásnak eleget lehessen tenni, közli az Emmi.

A mostani EESZT csatlakozásra kötelezett orvosi vagy fogorvosi feladatra irányuló működési engedéllyel rendelkező (1-es vagy 2-es szolgáltatási típuskód) magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak 2019. december végéig kellett megkezdeniük adminisztrációs csatlakozásukat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez. Az ezt követő 5 hónap a technikai csatlakozás időszaka volt, melynek határideje 2020. június 1-je.

A kötelező adatszolgáltatás megkezdésének időpontja 2019. október 15-étől ismert. Összesen 198 medikai szoftverfejlesztő cég számos akkreditált programja áll rendelkezésre, hogy az egészségügyi szolgáltatók számára biztosítsa a kötelezettségek maradéktalan betartását. Az EESZT-hez csatlakozni képes medikai rendszerek minden adminisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettséget kezelnek, és elektronikus vényíró programmal rendelkeznek.

Azok a szolgáltatók, akiknek a medikai rendszere nem képes az EESZT-csatlakozásra, mint pl. az ORKA, illetve az alapellátó fogorvosok által használt Tételes Fogászati program (TETFOG), folyamatosan bővülő kínálatból választhatnak akkreditált medikai szoftvert (https://e-egeszsegugy.gov.hu/medikai-rendszerek). Azon, jellemzően egészen kicsi szolgáltatók számára, melyek eddig semmilyen számítógépes szoftvert nem használtak az ellátások adminisztrálásához, majd a miniHIS rendszer nyújthat segítséget az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésében. Azonban az ingyenes, webes felületről elérhető rendszer nem lesz alkalmas NEAK adatszolgáltatásra, és nem helyettesítheti az ellátást hatékonyan támogató medikai rendszereket.

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt hangsúlyossá váltak az EESZT nyújtotta előnyök, aminek köszönhetően megnőtt a csatlakozó magánszolgáltatók száma. A Tér felkészült a magánszolgáltatói adatok fogadására, kezelésére, írja közleményében a szaktárca.

 

(forrás: Kormányzat/Emmi)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!