hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Könnyítést kérnek a fogorvosok

Az mfor.hu szerint a járványhelyzet és a május 3-ai újraindítás nehézségei miatt a fogorvosok érdekvédelmi szervezete arra kérte a hatóságot, hogy kísérleti próbaidőszakkal rajtolhassanak az EESZT-ben.

Rengeteg nehézség sújtja a fogorvosokat a március óta tartó veszélyhelyzetben: megélhetési, finanszírozási, és a praxisok újraindításának gondjai, ezért levélben kerestük meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK), hogy június 1-jével átmeneti, három hónapos próbaidőszakkal indulhassunk. Jó lenne úgy megtanulni az új rendszert, amikor még nincs szankció és következmény – mondta a lapnak dr. Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke.

Ezzel semmilyen mentességet nem kérnek az ÁEEK-tól, csupán az egyre tornyosodó feladataik mellett lenne könnyebbség a számukra a napi adatszolgáltatás fokozatos tökéletesítése, ám ez irányú kérésükre eddig nem kaptak választ a hatóságtól. Céljuk, hogy a fogorvosok és az ÁEEK között az együttműködési készség és tolerancia segítse az előírások teljesítését ebben a nehéz időben.

Első körben az államilag finanszírozott háziorvosi szolgálatok, a járó- és fekvőbetegellátó intézmények, valamint a gyógyszertárak csatlakoztak az EESZT-hez, második körben azok a magánszolgáltatók, amelyeknek jogszabály alapján a Központi Implantátumregiszterbe és a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszterbe jelentési kötelezettségük van. Harmadik körben minden nem közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó orvosi vagy fogorvosi szolgáltatási típuskóddal és működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató csatlakozott. Az ESSZT honlapja szerint ezzel megtörtént az ország lefedettsége, s így 25 ezer állami és magán egészségügyi szolgáltató frissíti naponta a betegek adatait az európai szintű telemedicina beindítása érdekében.

Dr. Gerle János elnök arról is beszámolt, hogy a magánpraxisok égető finanszírozási és fennmaradási gondjai miatt megkeresték a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) Egészségügyi Szekcióját, akik már korábban beadványokat készítettek és tárgyaltak az illetékes kormányzati szereplőkkel és munkaanyagukban külön kitérnek a fogászati magánellátók helyzetére is.

A teljes cikk a Menedzsment Fórumon

(forrás: Menedzsment Fórum)

cimkék

hirdetés

Könyveink