hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Lehet népszavazás a várólistákról, utat nyitott neki a választási bizottság

A kórházi várólistáknak szabna törvényes korlátot a határidős ellátási kötelezettség rögzítésével az a népszavazási kérdés, amit határozatában „alkotmányosnak” talált a Nemzeti Választási Bizottság.

A Magyar Közlöny szerint a Nemzeti Választási Bizottság 86/2015. (V. 13.) NVB határozatával hitelesítette – azaz népszavazásra bocsáthatónak ítélte  – Gulyás Mihály Balázs népszavazási kérdését, miszerint:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájuthasson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?

„A határozat ellen annak a választások hivatalos honlapján való közzétételét követő 15 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet személyesen, levélben vagy  elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be a Nemzeti Választási Bizottságnál” – emlékeztetnek arra, hogy a kérdés még csak az első próbatételen van túl.

Gulyás Balázs egyik kezdeményezője volt a március 15-i „rendszerbontó” népszavazási csomagnak, az akkori  – a Mandíner által is számbavett – kérdések között egy másik, kevésbé közérthető (a szakmai protokollok törvénybeiktatását szorgalmazó) indítvány képviselte az egészségügyi tematikát, azt utóbb a választási bizottság – miként az Index beszámolt róla - nem hitelesítette.

(A Magyar Közlöny innen tölthető le.)

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink