hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségesnek képzelik magukat a magyarok

A magyarok 90 százaléka jónak ítéli az egészségi állapotát, de 45 százalékuk küzd valamilyen krónikus betegséggel – derül ki az európai lakossági egészségfelmérés eredményeiből, írja az InfoStart.

A lakosság nagy része elégedett az egészségi állapotával, csaknem kilencven százalék kielégítőnek tartja, körülbelül hatvan százalék mondja azt, hogy kifejezetten jó vagy nagyon jó az egészsége. Ehhez képest mintegy 45 százalék számolt be arról, hogy van valamilyen krónikus betegsége, ezek általában magas vérnyomás, mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegségek – tudta meg az InfoRádió Tokaji Károlynétól, a KSH Egészségügyi statisztikai osztályának vezetőjétől. A férfiak 20, a nők 30 százalékánál depressziós tünetek is megfigyelhetők.

A mentális egészségi állapotot többféleképpen is felmérik: van, hogy konkrétan rákérdeznek a mentális állapotra, de vannak az érzelmi állapotra vonatkozó kérdések is, amelyekkel kiderül az esetleges kóros állapot. Ilyen például hogy mennyire érzi magát levertnek, milyen a hangulata.

Több kérdés is arra irányul, hogy úgy érzi-e az egyén, tud-e tenni az egészségesebb életért. A lakosság négyötöde úgy gondolja sokat tehet saját egészségéért, sőt törekszik is, hogy egészségesebben éljen, közli a lap.

Sokan sokféleképpen írtak már a magyar egészségügy helyzetéről, de ritkán készül olyan részletes – és egyben lehangoló – összegzés, mint az Európai Bizottság múlt heti, az EU összes országáról, így Magyarországról is kiadott egészségügyi országprofilja. Az eredményekből nemcsak az derül ki, milyen katasztrofális állapotban van a magyar lakosság, hanem azt is könnyen össze lehet hasonlítani, hogy a többi uniós tagállamhoz képest mennyit és hogyan költünk az ellátásra, írja a hvg.hu.

(forrás: Infostart, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink