hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ezt kellene orvosolni Magyarországon

A magyar lakosság egészségi állapota nem éri el a hasonló fejlettségű országét a régióban, ami egyre nagyobb terhet ró az ellátórendszerre, írja a Növekedés.hu.

Az életszínvonal javítása és a gazdaság termelékenységének fokozása érdekében növelni kell a lakosság egészségtudatosságát, illetve nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre és a sportolásra. Kiemelten fontos, hogy az állampolgárok egészségben eltöltött éveinek száma 64 évre emelkedjen. A többi régiós országhoz képest nagyon magas hazánkban az elhízott lakosság aránya, a mentális tünetektől szenvedők száma, illetve Magyarországon a legmagasabb a rákos betegségekben elhunytak aránya.

Az MNB tanulmánya alapján 2016-ban egy átlagos munkanapon több mint 100 ezer ember hiányzott egészségügyi okból munkahelyéről, ami a termelésből való kiesésükön felül összesen 140 milliárd forintos közvetlen kiadást jelentett a munkáltatóknak és a társadalombiztosításnak összesen.

Az egészséges évek száma jelenleg kevesebb mint 60 év, ami jelentősen lemarad az európai országok átlagától. Az MNB által megfogalmazott 330 pontos versenyképességi program szerint az egyik fő cél, hogy 64 évre emelkedjen a lakosság egészségben eltöltött várható élettartama.

Magyarországon ráadásul meglehetősen sokan szenvednek olyan betegségekben, amelyek egészségesebb életmóddal elkerülhetőek lennének (például magas vérnyomás- és cukorbetegség).

Egy másik statisztika a várható élettartamot és az egészséges éveket mutatja az egyes európai országokban. Magyarország sajnos a lista végén szerepel.

Az egészségügyi rendszer fenntarthatóságát és az egészségesen eltöltött életévek növelését legnagyobb mértékben az segítené, ha növekedne a lakosság egészségtudatossága, többen sportolnának, valamint a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt kapna a megelőzés. Utóbbi érdekében nagy hangsúly kellene fektetni a rendszeres egészségügyi vizsgálatokra is.

További részletek a Növekedés.hu-n.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink