hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Éger: Nehézkes az egyeztetés

A sürgősségi ellátás problémáink megoldásához sokkal átfogóbb reformokra és változtatásokra lenne szükség, mondta Éger István a HírTV-ben.

A Magyar Orvosi Kamara Elnöke a gyógyszerészi kamarával közösen indított kampány kapcsán a HírTV-ben arról is beszélt, hogy az orvoshiányt csak átmenetileg enyhít egy ilyen kampány azáltal, hogy átmenetileg tehermentesíti a túlterhelt sürgősségi osztályokat. Jelenleg ugyanis országos szinten is elmenekülnek az orvosok a sürgősségi területről, ahol hamar kiégnek a túlterheléstől.

Ezt egyik napról másikra nem lehet orvosolni. Egy lépcsőzetes rendszerben a képzéssel és emberi erőforrásokkal, jövedelemnövelés révén, és számos beruházással lehet ezen hosszú távon változtatni– mondta el Éger István. Négyszáz betöltetlen háziorvosi praxis van hazánkban, mert ez a pálya nem vonzó a fiatalok számára. Ezt meg kellene változtatni, de lassan háromnegyed éve, április óta megakadtak a tárgyalások az EMMI-vel, ahol az egészségügyi vezetés gyors ütemben cserélődik. A minisztériumi anyagok nem jutnak el a a kamarához, a kamara levelei elvesznek, ez a helyzet megnehezíti az egyeztetéseket – ismertette a problémát Éger István. Holott eleve kevesebb sürgősségi eset lenne, ha a háziorvosi ellátás rendszeresebb, szisztematikusabb lenne, hisz kellő ápolás mellett kevesebb akkut eset jön létre– mondta el az elnök.

Hozzátette azt is, hogy a kamara lassan 15 éve forszírozza az egészségtan tantárgy beemelését a nemzeti alaptantervbe, mely az emberek egészségtudatos viselkedését, egészségük hatékony megőrzését szolgálhatná. Az emberek 50 százaléka ugyanis egyáltalán nem vigyáz az egészségére, majd betegként sem követi az orvosi utasításokat.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink