hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Éger a sürgősségi ellátásról

A kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta, béremelésre lenne szükség, hogy vissza lehessen csábítani az állami szektorba az orvosokat.

A Honvédkórházban kialakult helyzet miatt nyílt levelet írt a Budapesti Orvosi Kamara a honvédelmi miniszternek, az egészségügyért felelős miniszternek és a főpolgármesternek. Ebben azt kérik, hogy nagyon sürgős intézkedésekkel tegyék biztonságossá az adott egészségügyi szolgáltató működését, mert a jelenlegi megoldások sem a személyi sem a tárgyi feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy orvosaink szakképesítésüknek megfelelő munkakörben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett végezzék felelősségteljes munkájukat és ez a betegek ellátását is veszélyezteti.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy látja, hogy a Honvédkórházban tapasztalható jelenség már nem egyedi, Éger István szerint a sürgősségi ellátásban több helyen is problémák vannak. Hozzátette, nagyon helyes, hogy a budapesti szervezet jelezte a gondokat. Nagyon sürgősen kellene komoly emberi erőforrás-intézkedéseket hozni, vagyis folytatni a bértárgyalásokat és a korábban megkezdett bérfejlesztést – emelte ki Éger István az InfoRádióban.

A kamarai elnök szerint a tárgyi feltételek hiánya sokkal kisebb gond, illetve sokkal kevésbé igaz, mint a személyi feltételeké.

„Sok tartalék van a rendszerben, vissza lehet csábítani ezeket az embereket, a szakdolgozókat a kereskedelemből, a szakorvosokat a magánegészségügyből és külföldről a megfelelő bérezéssel” – fejtette ki. Éger István szerint van mit tenni, ezt jelzi, hogy itthon a gyógyító-megelőző kassza részesedése GDP-arányosan 2,94 százalék, míg Európa-szerte 8 százalék körüli. Az elnök múlt héten több kormánytaggal is egyeztetett a helyzetről, és reméli, hogy megindulnak a tárgyalások a kabinet és a szervezetek között.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink