hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Dohányzásmentes Világnap

Május 31-én tartják a Dohányzásmentes Világnapot, amelynek témája idén a dohányipar és a fenntartható fejlődés összefüggései

A WHO kezdeményezésére 1988 óta minden évben május 31-én tartják a Dohányzásmentes Világnapot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás okozta egészségügyi kockázatokra, illetve a dohányzás visszaszorítását célzó intézkedések fontosságára. 2017-ben a Dohányzásmentes Világnap témája a dohányipar és a fenntartható fejlődés összefüggései.

Az idei kampány bemutatja azokat a fenntartható fejlődést érintő veszélyeket, negatív hatásokat, melyek a dohányipar tevékenységéből adódnak. Ezek közül az egyik legfontosabb tényező a lakosság egészségi állapotára és gazdasági jól-létére vonatkozó fenyegetés, éppen ezért a kampány olyan javaslatokat fogalmaz meg, melyek megvalósításával a kormányok és a lakosság együtt küzdhetnek a dohányzás visszaszorításáért.

Magyarországon – a világ számos országához hasonlóan – a dohányzás súlyos népegészségügyi és nemzetgazdasági probléma, a szív- és érrendszeri, daganatos és légzőszervi megbetegedések egyik fő kockázati tényezője. A dohányzás a daganatos megbetegedések mellett a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az érelmeszesedés, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növeli.

A dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente, éppen ezért Magyarországon a dohányzás visszaszorításáért folytatott küzdelem továbbra is egészségpolitikai prioritás. A dohányzás mindenki számára fenyegetést jelent: nemtől, életkortól, faji hovatartozástól, kulturális vagy oktatási háttértől függetlenül. Éppen ezért a kormány az elmúlt években számos intézkedést vezetett be a dohányzás visszaszorítása érdekében.

A dohányzás elleni küzdelemben a rászokás megelőzése és a leszokás támogatása egyaránt fontos szempont.

2012-től fő szabály szerint tilos a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi terekben a dohányzás, 2013-tól pedig a dohánytermékek túlnyomó része csak képekkel és illusztrációkkal kombinált egészségvédelmi figyelmeztetésekkel ellátott csomagolással hozható forgalomba.

2013 decemberétől számos tüdőgondozóban dohányzás leszokást támogató csoportos tanácsadás valósult meg, továbbá az egészségfejlesztési irodák egyik kiemelt feladata is a dohányzás megelőzése és a leszokás támogatása.

2016. augusztus 20-án hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó kormányrendelet módosítása, amely szerint az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra.

Az elektronikus cigaretta és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök egyre népszerűbbek, azonban fogyasztásuk fokozott egészségügyi kockázatokkal jár.

A kormány prioritásként kezeli az egészségügyi ellátórendszer prevenciós szemléletű fejlesztését. A lakosság jó egészségének megőrzése, illetve fejlesztése nem csupán társadalmi, hanem egyéni felelősség is, hiszen az emberek egyéni szinten is tehetnek egy dohányzásmentes világ megteremtéséért.

hirdetés

Könyveink