hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Tüdőrákban vezetünk

Az EU tagországai közül Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a daganatos betegségekkel összefüggő összes elhalálozásban 2014-ben – közölte az Eurostat.

A szerdai dohányzásmentes világnap alkalmából közzétett jelentés szerint a daganatos betegségek közül a tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet az EU országaiban, az arány 21 százalék volt a 2014-es állapot szerint. A három évvel ezelőtt bejelentett 4,9 millió haláleset negyedéért (1,3 millió) a rák volt a felelős, az esetekből 272 ezret a tüdőrák okozott, beleértve a légcső- és a hörgőrákot. A férfiak között 185 ezer haláleset köthető a tüdőrákhoz, amíg a nők körében 87 ezer.

Az EU tagállamaiban a tüdőrák okozta halálos daganatos megbetegedések arányát tekintve Magyarországot 24 százalékkal Belgium, Dánia, Görögország, Hollandia és Lengyelország követi. A legalacsonyabb arányt Portugáliában (15 százalék), Lettországban, Szlovákiában és Svédországban (16 százalék), valamint Litvániában (17 százalék) regisztrálták.

A jelentés szerint a dohányzás az egyik legjelentősebb elkerülhető egészségügyi kockázat az Európai Unióban. A rák-, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a légzőszervi megbetegedések számos formája kapcsolódik a dohányzáshoz.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés