hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csütörtökön végleges döntés születhet

A kancelláriákra vonatkozó előterjesztésről a csütörtöki kormányülésen végleges döntés születhet. A téma legfrissebb elemeiről a Magyar Idők ír.

Megszűnik a kórházak gazdálkodási önállósága, jogilag pedig beolvadnak a tervezett kancelláriákba, ha a kormány az egészségügyi államtitkárság által javasolt változatot fogadja el szerdai ülésén. A tervek szerint 2017-től felálló kancellária-rendszertől tízmilliárd forintos megtakarítást várnak az egészségügyben – derül ki a Magyar Idők birtokába került kormány-előterjesztésből.

"Az még sincsen jól, hogy az ellátással kapcsolatos összes döntés a kórházak falai között születik" – többek között ezzel érvelt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, amikor azt fejtegette, miért is van szükség arra, hogy a felsőoktatás mintájára az egészségügyben is szétváljon a jövőben a szakmai és a gazdálkodási, illetve háttérfeladatok irányítása – írja a lap.

Az előterjesztés szerint – amelyről elvileg a csütörtöki kormányülésen akár végleges döntés is születhet – 8-10 kórház tartozna egy kancelláriá­hoz. Jelenleg 104 állami kórház működik. Ezeket november végéig, pályázat útján választanák ki, a rendszer 2017 januárjára állna fel.

Az új szisztéma kialakítására az egészségügyi államtitkárság három változatot dolgozott ki a kormány számára.

Bármelyik is legyen a befutó, jelentősen csökken a kórházi főigazgatók önállósága, „helyi érdekérvényesítő képessége”, remények szerint hatékonyabbá és átláthatóbbá válik a gazdálkodás, és az ágazatirányításnak is több lehetősége lesz a „beavatkozásra”, miután mindegyik verzióban külön irányítás alá helyezik a háttér- és a szakmai kiszolgálófunkciókat. 

A további részletekért kattinson a magyaridok.hu-ra.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink