hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Év végére meglesz

Várhatóan év végére kialakítják a kancellári rendszert az egészségügyben – nyilatkozta az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Az egészségügyi rendszerben a kancellárok felelnek majd az intézmények gazdálkodásáért – emelte ki Mészáros János, majd hozzátette, hogy a titulushoz felelősség, hatókör és jogkör tartozik majd, amely egyfajta garanciát jelenthet az átlátható és transzparens intézményi gazdálkodásra. Az új rendszertől azt is várják – folytatta – hogy felszínre hozzák az intézmények gazdálkodásában meglévő hatékonysági és együttműködési lehetőségeket, amelyeket lehet, hogy az egyes kórházak vezetői "nem látnak". A rendszer kialakításával kapcsolatos szakmai munka most zajlik derült ki továbbá a nyilatkozatból.

A rendszerrel az ÁEEK-nek megvan a lehetősége összehasonlító elemzések összeállítására, és megteheti az adott intézmény menedzsmentje felé a megfelelő jelzéseket a gazdálkodást illetően mondta Mészáros János, majd arról beszélt, hogy amikor 2012-ben állami fenntartás alá kerültek az egészségügyi intézmények olyan informatikai fejlesztések zajlottak uniós forrásokból, amelyek közhiteles nyilvántartásokat, illetve az intézmények gazdálkodásával kapcsolatos adatjelentési kötelmet fogalmaztak meg, 2015-től pedig a kórházakban egységes számlatükör működik. Így az intézmények egységes kontrolling rendszerben jelentenek a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) felé.

A Magyar Idők pénteki számában azt írta, súlyos gazdálkodási hiányosságok, közbeszerzési anomáliák jellemezték az egészségügyet az elmúlt években az Állami Számvevőszék (ÁSZ) összefoglalója szerint. Salamon Ildikó, a szervezet felügyeleti vezetője a lapnak nyilatkozva a hiányosságok leküzdéséhez elengedhetetlennek nevezte, hogy - az oktatási intézményekhez és a közcégekhez hasonlóan – a kórházak pénzügyeinek irányítását is megerősítse az állam.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink