2024. április. 19., péntek - Emma.

Csató Gábor: Növekedhet a tesztelési idő a jövőben

A növekvő mintavételi igények miatt a tesztelési idő a jövőben akár két-három napra is kitolódhat – mondta Csató Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mekkora kapacitást kötnek le a mentőszolgálatnál a Covid-tesztelések?

Egyre nagyobb kapacitást. A járvány második hullámában, a növekedő esetszámok mellett akár napi 80 mentőegységünk is azon fáradozik az országszerte, hogy mintákat vegyenek a fertőzésgyanús vagy kontaktkutatásba került betegektől, és persze több határátkelőhelyen is ott vannak a bajtársaim és ellenőrzik az országba belépőket.

Naponta hány helyre mennek ki? Hány tesztet végeznek el átlagosan?

Néhány nappal ezelőtt még azt mondtam, hogy megduplázódott a mintavételi igények száma, ma már azt kell mondjam, hogy van olyan nap, amikor megnégyszereződik a korábbiakhoz képest. Akár 3500-4000 mintavételi igény is érkezik naponta a mentőszolgálathoz, ami nagyjából ugyanennyi helyszínt is jelent.

Azt mondta, hogy 80 mentőegység foglakozik most csak a teszteléssel. Szükség esetén tudják bővíteni ezek számát?

Talán 10 százalékkal. A mintavételek számát még tudjuk bővíteni, múlt hét kedd óta pedig, az országos tisztifőorvos határozata alapján a közfinanszírozott betegszállító szolgáltatók tartalékkapacitását is bevonjuk a feladat végrehajtásába. Ők nagyjából 50-60 egységgel vesznek részt országosan ebben a munkában. Meg kell említenem, hogy a Kultúráért Felelős Államtitkárságról több tucat önkéntes érkezett hozzánk, akik az adminisztrációban, a betegek visszahívásában segítenek, és ezzel lehetővé teszik, hogy a bajtársaink némi lélegzetvételhez jutnak.

Valamilyen speciális képzést, felkészítést tartanak a betegszállítóknak?

A mintavételezést egészségügyi dolgozók végzik, ők rendelkeznek az ehhez szükséges anatómiai és élettani tudással, de nekik is tartunk egy rövid bemutatót, és átbeszéljük velük azt, miként kell venni ezeket a mintákat. Tavasszal készítettünk erről egy videót is, amit feltöltöttünk a YouTube-csatornánkra, hogy akár a betegek is láthassák, hogyan zajlik a mintavétel.

Az ország mely területein kell legtöbbet tesztelniük?

Budapesten és a közép-magyarországi régióban. Ez így volt korábban is, és általában igaz a mentési feladatainkra is. Nagyjából háromezer mentési feladat van naponta Magyarországon, ebből legalább ezer Budapestet, illetve a közép-magyarországi régiót érinti. A mintavételek tekintetében is hasonló az arány.

A beszélgetés az InfoRádióban hangzott el.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés