2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csak a laborköltséget fedezi a tesztek hatósági ára

A Népszavának nyilatkozó szakember becslése szerint a magánszolgáltatók napi 3500-4000 tesztet végeznek, ez a kapacitás azonban eltűnhet.

Akkor maradhat meg szolgáltatási kapacitás, ha a laborok jelentősen csökkentik az áraikat – sok magánrendelőben csak a mintát veszik le, annak vizsgálatát egy külön, speciális labor végzi el – mondta a Népszavának Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

Megoldás lehet az is, ha az egészségügyi magánszolgáltatók lehetőséget kapnak arra, hogy a teszt árára különféle szolgáltatási felárat, például mintavételi vagy szállítási díjakat számolhassanak fel. Ha azonban ezek a korrekciók elmaradnak, akkor a szolgáltatás szűkülni fog. Erre máris van példa: a piacon van egy szereplő, amely 15900 forintért kínálja a koronavírus laboratóriumi PCR tesztjét, ám ez az ár csupán a mintavevő eszközt, a futárral való kiszállítást és a laborvizsgálatot tartalmazza. A mintát a páciensnek magának kell levennie a saját orrából. Ez azért kockázatos, mert a mintavétel az achilles sarka a tesztnek, ha abban hibázik valaki, az eredmény könnyen lehet „fals negatív.”

Egy, a piacot jól ismerő szakember szerint a jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése van. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés