hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Biztonságosabb lesz a betegellátás

Biztonságosabb lesz a betegellátás az egészségügyi reform után a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület szerint. Több intézményvezető szerint lesznek, akiknek bizonyos ellátásokért többet kell majd utazniuk, mint korábban.

A nagyobb egészségügyi centrumok – köztük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház is – a bonyolultabb műtétekre és kezelésekre, a kisebb kórházak pedig az egynapos ellátásokra koncentrálnak majd – ez is része az egészségügyet megreformáló Semmelweis Tervnek. Az átszervezésekkel elképzelhető, hogy lesznek olyan kisebb települések, ahonnan többet kell majd utazni egyes ellátásokért.

Csiba Gábor, a BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa azt mondja, azokat a nagy beavatkozásokat melyek nagy tudást, külön technikát, beavatkozást igényelnek, koncentrálnak a nagy centrumokba, és lesznek olyan helyzetek, hogy ezek egyeseknek távolabbra kerülnek, de nem elérhetetlen távolságba. Ezért van, hogy ellátási régiókat alakítanak ki.

Sok esetben több kórházban is megvizsgálják vagy kezelik a betegeket a gyógyulásig, ez gyakran felesleges betegszállítási és orvosi kapacitásokat köt le, ezen is változtatna a Semmelweis Terv. Ami szerint a reformok hatását nem az ágyszámok és a kórházak távolsága, hanem az ellátás gyorsasága és színvonala jelzi majd.

A MISEK igazgatója szerint nincs kivétel, az átalakítás valamennyi egészségügyi intézményt érint majd. A lényeg hogy a betegeket ne küldjék el feleslegesen más kórházakba azelőtt, mielőtt oda kerülnének, ahol meggyógyítják őket. Tóth László szerint, akit eddig a MISEK-ben kezeltek, annak május 1-je után sem kell majd máshová mennie. Biztosak lehetnek a betegek, illetve ellátandók abban, hogy nem lesznek hosszabb beteg utak, az ellátások az átszervezés következtében gyorsabbak, jobbak lesznek. A végleges kapacitásokat és ágyszámokat május elsején hirdetik ki. A kórházak fenntartásához kapcsolódó források elosztása is akkor válik majd nyilvánossá – írja a minap.hu.

(forrás: minap.hu)
hirdetés

Könyveink