hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Sok száz kórházi ágy kel vándorútra

A Magyar Hírlap értesülései szerint ma tárgyal az egészségügyi államtitkárság az érintettekkel arról a munkaanyagról, amelyet a közép-magyarországi kórházak vezetői a minap kaptak kézhez.

Jelenleg annyit tudni, hogy a megyei és fővárosi kórházak fenntartását már, a városiakét pedig a közeljövőben biztosító Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által kiküldött munkaanyag valószínűleg már nem sokat változik. Schiszler István, a térség egészségszervezési központjának (TESZK) vezetője a lapnak hangsúlyozta: a javaslatot a GYEMSZI több szempont komoly mérlegelésével tette. Ezek közül az egyik legfontosabb az ellátás minősége volt, ezért javasolták például az Árpád kórháznak, hogy traumatológiai ellátását adja át a korszerűbben fölszerelt Honvédkórháznak. Emellett a térségben vannak olyan kisebb szolgáltatók, amelyek szerinte nem képesek sem hatékonyan, sem a minimumfeltételek követelményei­nek megfelelően működni, ezért ott inkább a rehabilitációs ellátás lenne a megoldás. Kiemelte, hogy a tervezett átalakítást az összes érintettel előzőleg egyeztették.

„Papíron úgy tűnhet, hogy megszűnik több száz ágy a térségben, ugyanakkor bővülés is lesz” – jelezte az igazgató. Példaként a Péterfy utcai kórházat említette, amelytől a kardiológiai ellátást a Bajcsy kórház veszi át, mert ott jobbak az infrastrukturális lehetőségek, amit ki akarnak használni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy-egy osztály aktív ágyai­nak száma önmagában nem sokat mond, mert nem árulkodik például arról, valójában milyen progresszivitási szintű ellátást nyújtott, s milyen kihasználtsággal működött. Ha például egy jelenleg harminc ággyal és harmincöt-negyven százalékos kihasználtsággal működő szemészeten az ágyak számát a felére csökkentik, az nem befolyásolja a betegellátást.

A TESZK-vezetők a saját területükön tesznek majd javaslatokat az államtitkárságnak arról, mivel lehetne kiváltani egy-egy kórház megszűnő aktív kapacitását. Ezekről konkrétumok még nem ismeretesek, általánosságban azonban Schiszler István elmondta, hogy a betegeket a többi között egynapos sebészeti beavatkozással vagy járóbeteg-szakellátás keretében gyógyíthatják azok az intézmények, amelyek az átszervezés kapcsán osztályokat veszítenek el. Ennek érdekében fejlesztések is indulnak. Szavai szerint a legjobb megoldásokat keresik, amit természetesen befolyásol a humánerőforrás létszáma is.

Niczky Emőke
a szerző cikkei

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink