hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége is azt kéri, ne írja alá a köztársasági elnök

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ), amely a négy orvosképző egyetem szakszervezeteit tömöríti, levelet írt Áder János köztársasági elnöknek.

Az OSZSZ véleménye szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény Alaptörvény-ellenes. Egyrészt sérti a szabad munkavállalás és vállalkozás jogát, másrészt megtiltja, hogy munkavállalók és érdekképviseleteik megállapodjanak a munkáltatóval. Azonban az Alaptörvény XII. cikkében szerepel, hogy a munkaadók és munkavállalók megegyezhetnek, és kollektív szerződést köthetnek. Ezért az egészségügyi szolgálati törvény olyan súlyosan sérti a magyar munkavállalók alapjogait, amire régen nem volt példa.

Az OSZSZ (hasonlóan a többi érdekképviselethez) mindössze három órát kapott, egy olyan törvény véleményezésére, amely a gyógyítás humánumától messze álló, a fegyveres erők szolgálati jogviszonyához hasonlatos törvény.

A jogszabály elfogadtatásának időzítése sem szerencsés, mert az egészségügyi- és egészségügyben dolgozókat az egyre súlyosabbá váló járványhelyzetben végzett munkájukban megzavarja, hogy egzisztenciájukat veszélyben érzik. Fontosnak tartjuk, hogy az elfogadott jogszabály nem alkalmas az egészségügy teljes területének a szabályozására, hiszen több speciális ága van, ahol további feszültségeket kelt. Ilyen például az egészségügyi felsőoktatás is. Az OSZSZ ezért kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, írja az OSZSZ elnöksége.

(forrás: Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége , MTI-OS)
hirdetés

Könyveink