hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Korszerű CT-berendezést állítanak üzembe Nagykanizsán

Magyarországon és Európában is az egyik legkorszerűbb CT-berendezést állítják üzembe a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban, ahol csökkenhet a várólista és gyorsabbá válhat a betegellátás, közölte az intézmény főigazgatója pénteken.

Brünner Szilveszter a készülék a kórház dolgozói számára tartott bemutatóján elmondta: a korábbi, 12 éves CT-t váltja fel az új, 128 szeletes japán berendezés, amelyből – tudomása szerint  ez az első Magyarországon. A január 15-től üzemelő készülék az eddiginél sokkal gyorsabban működik, alacsonyabb a pácienseket érő sugárterhelés, továbbá jóval részletesebb képalkotásra képes, vagyis hamarabb és könnyebben felismerhetők az elváltozások.

A főigazgató hozzátette: a 240 millió forintos állami támogatással beszerzett CT megvásárlásáról tavaly nyáron született döntés, így a közbeszerzés kiírása és a berendezés leszállítása az elmúlt év végéig lezajlott. A beüzemelés mostanra megtörtént, a pácienseket jövő szombattól már az új készülékkel vizsgálják Nagykanizsán.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a beszerzés kapcsán azt mondta: az elmúlt években összesen mintegy hétmilliárd forint összegű fejlesztési támogatáshoz jutott a Kanizsai Dorottya Kórház, amely a zalaegerszegi megyei kórház mellett a térségbeli ellátásban jelentős szerepet tölt be.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink