hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Automatikusan életbe lép az új jogviszony?

Ha a rendkívüli jogrend életbe lépése után nem mondhatnak fel az orvosok, ápolók az állami intézményekben, akkor előállhat az a helyzet, hogy az új jogviszony automatikusan életbe lép az esetükben, írja az Alfahír.

Rendkívül furcsa helyzet állt/állhat elő az egészségügyben, miután a miniszterelnök bejelentette, hogy szerdától ismét rendkívüli jogrendet vezet be a kormány hazánkban, ami akár 90 napig is tarthat. Ugyanis az egészségügyi reform részeként október 6-án a parlament elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénycsomagot, amely amellett hogy jelentősen megemelte az orvosok bérét, 1+1 éves kirendelést, a másod- harmadállás vállalásának megnehezítését, valamint a közalkalmazotti jogviszony megszüntetését is eredményezheti. S nemcsak az orvosok, hanem az összes egészségügyi, és egészségügyben dolgozó számára.

Az új jogviszony 2021. január 1-jével lépne életbe, de azt a dolgozóknak alá is kell írniuk, amit a többség elutasít.

Ha az őszi rendkívüli jogrend életbe lépése után nem nem mondhatnak fel az orvosok, ápolók az állami intézményekben, akkor előállhat az a helyzet, hogy az új jogviszony automatikusan életbe lép az esetükben, és elveszítik a közalkalmazotti státuszukat, de január 1-től az is törvényileg akadályoztatva lesz, hogy más egészségügyi intézményekben vállaljanak műszakokat, írja a lap.

(forrás: Alfahír)
hirdetés

Könyveink