hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A könyv hetétől a Sakál napjáig - Kultajánló Gömör Bélával

Az egyik legsokszínűbb orvos – orvostörténettel foglalkozik, előadásokat tart, koncertekre, képtárakba jár és sportol. Ezúttal pedig kollégáinak ajánl kulturális táplálékot Gömör Béla reumatológus, egyetemi tanár.

 

Gömör Béla

Aki ismeri Gömör Bélát, tudja: szenvedélye az írás. Bäck Manci – az elfeledett szegedi fotográfusnőről írt könyve áll a legközelebb szívéhez, eddig összesen a hat szakmai kiadvány mellett tizenhét különféle témájú könyve jelent meg. Egy interjúban – mely évekkel ezelőtt a LAM-ban jelent meg így vall: „ha lapot szerkesztek, ha írok, ha orvostörténeti vagy kulturális előadást tartok, akkor is mindig előttem lebeg az a cél, hogy az orvoslás nehéz hivatását segítsem, hogy nyújtani tudjak valamit ahhoz, hogy a szakmában oly gyakran észlelt kiégés, fásultság lehetőleg mérséklődjék.” 

 

Könyv

Olvasni jó! Az év legfontosabb seregszemléje, az Ünnepi könyvhét június 6.-án nyílik meg. Az 1927 óta megrendezésre kerülő szemle országos megnyitójára Székesfehérvárott kerül sor. Ugyanakkor a legfrissebb statisztika szerint  a felnőtt magyar lakosság 60%-a egyáltalán nem olvas könyvet! Éppen ezért, nincs nemesebb feladat, mint már a kisgyermekeknek megtanítani az olvasás szeretetét.

Bár a könyvkiadás évek óta csökken, még mindig 11 ezer körüli az évente megjelenő címek,  -  ahogy a könyvszakma nevezi - vagyis az új könyvek száma. Ilyen nagyszámú kiadványról természetesen még a szakembereknek sem lehet áttekintése. Ennek tudható be, hogy míg mindenki siránkozik, hogy egyre kevesebb könyvet lehet eladni, aki valamilyen speciális kiadványt keres, sokszor még a világháló igénybe vételével sem tudja megtalálni és megvásárolni.

Nagy bátorság a szép számú könyvnapi kínálatból kiválasztani, ajánlani akár egy kötetet is. Az előzetes hírek alapján azonban merem ajánlani érdekes olvasni valónak Sárközi Mátyás „Tamperdü – az elveszett Zugliget nyomában” kötetét. A Londonban élő és onnan sok érdekes tudósítást adó író, aki mellesleg Molnár Ferenc unokája, mindig olvasmányos és tanulságos kultúrtörténeti barangolásokra képes meghívni olvasóit.

Jómagam egyébként több könyvnapi alkalommal is, a határon túli magyar kiadók termésében leltem meglepetésszerűen érdekes olvasmányokra.

Színház

Persze jobbára csak a fővárosi előadásokra gondol mindenki. Pedig például csak szombaton, június 8.-án vidéken olyan remek darabok vannak színen többek között, mint „Bolha a fülbe” (Pécsett), „Black Comedy” (Szombathelyen), „Egy bolond százat csinál” (Szolnokon), vagy „A testőr” (Győrött). Egyébként, ha valaki nem használná, a port.hu – Színház netfelületen nagyon jól lehet tájékozódni!

Zene

Ezen a területen is ajánlott, hogy ne csak mindig a csúcseseményekre vadásszunk! Most majd kitűnő alkalom adódik: június 30-án délelőtt, ami ugyan még messze van, de máris felhívható rá a figyelem. A Magyar Állami Operaházban a Zeneakadémia opera szakos hallgatóinak szcenírozott vizsgakoncertjére kerül sor. Marton Éva tanszékvezető kilenc tanítványa három művet mutat be. Nem nehéz megjósolni, hogy közülük néhányan egykoron majd közismert magánénekesek lesznek.

 

Kiállítás

Úgy látszik kimeríthetetlen a XX. század elején működött magyar származású, jelentős fotóművészek tárháza. Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílt meg a Nagyváradon 1916-ban született és 2000-ben az USA-ban elhalálozott Berko Ferenc fotográfiáiból retrospektív kiállítás. Egyáltalán nem meglepő, hogy a széles közönség alig hallott még Berkoról. Így valódi élmény és kaland a július 2.-áig megtekinthető tárlat meglátogatása.  A fotográfus a Bauhaus keretei között fejleszthette ki művészetét, majd Európa több városában élt és majd tíz évet töltött Indiában.

Harcolva az erőteljes főváros centrikusságunk ellen, a nyár folyamán a Balaton északi partján járóknak felhívom a figyelmét a Balatonfüreden a található Vaszary Villára. Maga az épület is igen figyelemre méltó. Nevét Vaszary Kolos-ról nyerte. A későbbi főpap, történész, bencés szerzetesként évtizedeken át gimnáziumban tanított, igazgató volt. 1891-től esztergomi érsek és Magyarország hercegprímása. Élete végén az általa épített szép füredi villában visszavonultan élt. – Az épületet ma Balatonfüred egyik ékkövének mondják. Nehéz évtizedeink alatt a szovjetek vették igénybe. Így aztán szükség volt a jelentős restaurálási munkálatokra, melyek után 2010-ben nyílt meg, mint kiállításoknak otthont adó intézmény. A nyár folyamán Rodin műveiből látható kiállítás, valamint Hatvany Lajos emlékkiállítása és Mitosz, hit, kötészet címen tárlat Ferenczy Károly és a nagybányai művésztelep alkotóinak vallási, mitológiai és irodalmi témájú műveiből.

Sport

Annak ellenére, hogy a Nemzeti Sport első oldalait szinte mindig a hazai labdarúgás kis titkai töltik meg, a mostani két hétben a francia nyílt nemzetközi teniszbajnokság az igazi csemege. A Roland Garros salakpályáin 124 férfi és 124 női teniszező fogott hozzá a maratoni küzdelmekhez  - nem számítva az érdeklődésnek nem annyira homokterében álló páros mérkőzéseket. Az említett főtáblára kerülés már maga nagy siker (kiemelések, illetve több selejtező kör után lehet elérni). Az itt lejátszott egyetlen vesztes mérkőzés után már 21 ezer euró jár, így Czink Melindának is, az egyetlen főtáblára jutott magyarnak. Sajnos a férfiak között szinte minden nemzet szerepel, de a magyar már évtizedek óta nem.

 

Rádióműsor

Orvosi vonatkozású különlegesség, hogy pénteken 7.-én, a Kossuth rádióban a 14 órás hírek után „Alma és fája”, a szegedi Lázár professzorokról – apja és fia hangzik el portréműsor.

Tévéműsor 

Alkalom egy remek retro megtekintésére! A Film Mánia csatornán június 6.-án csütörtökön vetítik az immár 40 éves filmet  „A sakál napja”. Korrekt krimi (nem thriller). De Gaulle tábornok meggyilkolására profi bérgyilkost fogadnak fel. A történetnek nyilván van ténybeli alapja, de végeredmény ismeretes. Fordulatos, izgalmas, ízléses film.

Sokkal biztonságosabban nézhetik a MTV híradóit a hétvégén, mert akkor a bemutatkozás annyi „Acél Anna vagyok”, ellentétben a hétközi adásokkal, amikor az egymást bemutató két hírfelolvasó után elhangzik a „kezdünk”.

Prof. dr. Gömör Béla
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink