hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A fokozódó elégedetlenségre hívják fel a figyelmet

 Kezdeményezik az Egészségügyi Szolgálati Érdekegyeztető Fórum alakuló ülésének sürgős összehívását és a nagygyűlésen elhangzó problémák napirendre tűzését.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Nagygyűlést szervez szombatra. A politikamentes rendezvény célja, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét arra a fokozódó elégedetlenségre, ami a szakdolgozók körében tapasztalható. Mint közleményükben leszögezik: a MESZK több tízezer tagot számláló országos szakmai érdekképviseleti szervezet. Az eseményre szólító felhívás szerint "az egészségügyi szakdolgozók által nyújtott szakmai tevékenység szolgálat, ami azonban nem jelenthet szolgaságot". Egy hosszú folyamat végeredménye ez a nagygyűlés, folyománya az elmúlt időszak egyoldalú kommunikációjának, annak, hogy a döntéshozók nem hallgatták meg a szervezet, így az általuk képviselt szakdolgozók jelzéseit - sem a tárgyalóasztaloknál, sem levélben. A döntéshozók nem igénylik, nem fogadják a szakmai köztestület javaslatait az ápolásügy kérdéseiben, megkereséseinkre egyáltalán nem, vagy csak hónapokkal később. Kimondhatjuk: Nagygyűlésünk immár segélykiáltás is egyben, írják.

A közös kiállásra szólító felhívás eljutott a különféle orvosi- és egészségügyi társszervezetekhez, szakszervezetekhez, civil csoportokhoz is, melyek a folyamatos visszajelzések alapján szolidaritásukról és részvételükről biztosították az egészségügyi szakdolgozókat.

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) - amelynek tagja a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség, és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete - támogatja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara demostrációját. Időszerűnek tartjuk a nagygyűlés megszervezését, mert már nem elég csak a tárgyalóasztalnál hangot adni a munkavállalók egyre nagyobb elégedetlenségének, írják közleményükben, jelezve, az OSZSZ az érdekképviseleti tevékenysége során az egészségügyben működő kamarákat természetes szövetségeseinek tekinti, ezért a MESZK demonstrációjával szolidárisak vagyunk, és készen állunk további aktív együttműködésre is.

Az egészségügyi munkavállalók az elmúlt másfél évben, a járvány alatt, hihetetlen elhivatottságról és teherbírásról tettek tanúbizonyságot. Az OSZSZ véleménye szerint ugyanakkor jelentős béradósság halmozódott fel ezen idő alatt a változó mértékű, vagy ki sem fizetett "COVID-pénzek", a túlmunka elszámolása, a ki nem fizetett kockázati pótlék következtében. Az egészségügyi szakdolgozók esetén országosan jellemző, hogy a munkaruhájukat saját pénzből vásárolják és otthon mossák.  

Az sem tántorította el a többséget attól, hogy gyakorolják hivatásukat, amikor a járvány közepén egy, a jogaikat korlátozó törvényt fogadott el az Országgyűlés. A jogviszony változás nem járt a szakdolgozók számára semmilyen előnnyel. Az OSZSZ kezdeményezte, egy EMMI egyeztetésen tavaly novemberben, hogy a szakdolgozók 2022. januári béremelését hozzák előre az Eszjtv. hatálybalépésének idejére. Később más érdekképviseletek is hasonló javaslatot tettek, azonban a kormányzat elutasította ezeket. A szakdolgozók bérfelzárkózását célzó program ugyan javított az egészségügyi munkavállalók kereseti viszonyain, azonban a nemzetgazdasági pozícióján semmit. Az egészségügyi ágazat továbbra sem vonzó a munkavállalók, különösen a fiatalok számára.

Az OSZSZ és tagszakszervezetei támogatják és részt vesznek a nagygyűlésen! Az OSZSZ kezdeményezi az Egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény 15.§-ban meghatározott Egészségügyi Szolgálati Érdekegyeztető Fórum (ESZÉF) alakuló ülésének sürgős összehívását és a nagygyűlésen elhangzó problémák napirendre tűzését, közölte a szervezet.

(forrás: Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége , Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara)

cimkék

hirdetés

Könyveink