hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

331 praxis tartósan betöltetlen

Ma Magyarországon 331 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van. Ez már önmagában megdöbbentő, az már csak hab a tortán, hogy 19 olyan település van, ahol 13 éve nincs háziorvos, közli a Pénzcentrum.

Magyarországon 331 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának legfrissebb adatai szerint. Ez önmagában is megdöbbentő, ám az még inkább meglepő, hogy 19 településen 2005 óta tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeken a helyeken egyáltalán nem látják el a betegeket, csak épp helyettesítéssel oldják meg a rendelést.

A tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma hónapról hónapra is nő, ugyanis a júniusi adatok szerint "még csak" 320 településen volt tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis, most alig egy hónap alatt viszont ez a szám 11-el nőtt. Eközben rengeteg nyugdíjazás előtt álló háziorvos is próbálja eladni praxisát. Az egyik nyugat-magyarországi településen fél éve hirdeti a praxist egy nyugdíjas korú háziorvos. A reális ár a praxisért nagyjából 10 millió forint lenne, de erről már rég lemondott.

Leginkább 40-50 év körüli orvosok jelentkeznek, sokan voltak, akik Kelet-Magyarországról szeretnének elköltözni. Igazán komoly érdeklődő viszont nem akadt. Arra a kérdésre, hogy mégis mennyi bevételre számíthatna az, aki megvásárolná a praxist, azt mondta, nagyjából 1,5 millió forinra jön ki a havi bevétele. Ő mint vállalkozó, ebből fizeti minden kiadását, beleértve a háziorvosi asszisztens fizetését, a takarítónőt, a könyvelőt, a szükséges eszközöket, a számítógépes rendszereket, stb..
 
A több hónapos eredménytelen harcot követően a praxisjog visszaszáll az önkormányzatokra, mely kötelező önkormányzati feladatként próbálja biztosítani az ellátást, legtöbb esetben sikertelenül, majd az adott praxis a tartósan betöltetlen praxisok népes táborát kezdi gyarapítani. A fentiek paradoxonja, hogy az eladhatatlan praxisok miatt bőven a nyugdíjkorhatár felett dolgozó kollégák tartják lélegeztető gépen az alapellátást, hiszen ha a legfrissebb háziorvosi korfára pillantunk, jól látszik, hogy a kollégák 40 százaléka 60 év felett praktizál, mondta a Pénzcentrumnak dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, aki arról is beszélt, hogy a háziorvosi praxisok értéke nehezen meghatározható, leginkább a praxis földrajzi elhelyezkedésétől, valamint az úgynevezett kártyaszám nagyságától függ, mindazonáltal a betöltetlen praxisok számának folyamatos növekedése, és az utánpótlás hiánya miatt mára már szinte csak eszmei értéke maradt a praxisoknak. Így az a munka, melyet a nyugdíjkorhatár közelében lévő, vagy már azt meghaladó kollégák a több évtizedes, áldozatos munkájuknak köszönhetően a praxis menedzselésére fordítottak, anyagi értelemben elvész.
(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink