hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Így folytatódik a svájci-projekt

Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése a berettyóújfalui térségben című projekt nyitóeseményéről a Berettyóhír számol be.

A program elődje a Svájci-Magyar Alapellátás-fejlesztési Modellprogram 2013-2017, amelynek keretében létrejött a Berettyóújfalu Praxisközösség. Berettyóújfalu Város Önkormányzatának településfejlesztési céljai között pedig szerepel a lakosság egészségi állapotának javítása, a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése, melyhez jelen projekt megvalósításával is hozzá tud járulni.

Kialakításra kerül egy praxisközösség, melyben hét orvos - egy gyermek háziorvosi és hat felnőtt, illetve vegyes praxis – vesz részt. Kibővítik a praxisok által nyújtott preventív szolgáltatásokat, megvalósul a praxisok együttműködésének fejlesztése, mellyel bővül a lakosság által igénybe vehető preventív, személyre szabott szolgáltatások köre, ami elősegíti az egészség megőrzését és csökkenti a krónikus népegészségügyi megbetegedések kialakulásának a kockázatait. Cél továbbá az erőforrások megfelelő szervezése, mellyel a praxisközösségen keresztül a szakemberek, eszközök szervezett módon jutnak el a lakossághoz, így biztosítva a könnyebben elérhető, magasabb színvonalú és kibővített tartalmú egészségügyi szolgáltatásokat. A projekt hozzájárul a lakosság egészségtudatos magatartásának kialakításához és a betegségek, valamint az egészség-kockázatok korai felismeréséhez azáltal, hogy az alapellátás szerves részévé tesszük a népegészségügyi, preventív célú szolgáltatásokat is.

A praxisközösséget összekapcsolják a védőnői hálózattal népegészségügyi, prevenciós feladatokat ellátva, így csökkenhet a betegbeáramlás a rendszerbe, valamint növekedhet a terápiás együttműködés szintje.

A megfelelő működéséhez bevonásra kerülnek a térségben kapcsolódó szakterületen dolgozó orvosokon felül, ápolók, népegészségügyi koordinátor, dietetikus, gyógytornász, védőnők, egészségfelelős, egészségpszichológus is. Elkészül a praxisközösség eljárási rendje, a többletszolgáltatások nyújtásának szabályozása, írja a Berettyóhír.

(forrás: Berettyóhír)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés