hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Vizsgálnak, hogy ne "örököljenek" rákot a szervátültetettek

Nemrég egy kifejezetten ritka esetről számoltak be Hollandiában: szervátültetésen átesett betegek örököltek mellrákot attól, akinek szerveit megkapták, írja a Magyar Idők.

A szervátültetésre szoruló betegek lehető legnagyobb védelme érdekében minden esetben vizsgálatokat végeznek a potenciális szervdonoroknál, hogy az átvihető fertőző és nem fertőző betegségeket kizárják – mondta el a lapnak Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

A szervek precíz megvizsgálása azért került fókuszba, mert a napokban a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál megírta: Hollandiá­ban négy szervátültetésen átesett beteg örökölt rákot attól, akinek a szerveit megkapták. Az 53 éves donor agyvérzésben halt meg, a halála után felajánlott szívét, veséit, máját és tüdejét pedig valószínűleg úgy ültették át, hogy a szervek állapotát nem vizsgálták meg megfelelően. A négy transzplantáción átesett páciensből csupán egy élte túl, rajta szintén diagnosztizáltak rákot, ám a kemoterápiának és a gyógyszereknek köszönhetően a szervátültetés után tíz évvel is daganatmentes.

Mihály Sándor rámutatott: az eset 2007-ben történt, és az elmúlt tíz év során számos ponton fejlődött az elhunyt szerveinek vizsgálata: indokolt esetben akár CT-vizsgálatot is végeznek, ami akkor még nem volt bevett gyakorlat.

Nagyon ritka, hogy egy donor a szervének átültetésével tumort adjon át a transzplantált páciensnek, ennek a valószínűsége egy a tízezerhez és öt a tízezerhez között van – hívta fel a figyelmet a transzplantációs igazgató. Ugyanakkor – tette hozzá – előfordulhat, hogy bár rosszindulatú elváltozás már van a donorban, ám az olyan kisméretű, hogy a képalkotó vizsgálatokkal nem mutatható ki.

Mihály Sándor elmondta, minden transzplantációnál fennáll a fertőző és nem fertőző betegségek átvitelének kockázata, ezeket minden esetben alaposan kivizsgálják a donorban, ezután – európai standardok és személyre szabott szempontok alapján – döntik el az orvosok, hogy beültessék-e az adott szervet.

A nem fertőző, de átvihető betegségek, így a tumor kizárása céljából részletes információt kell gyűjteni az elhunyt korábbi betegségeiről, és számos képalkotó vizsgálatot elvégeznek a donornál, például mellkasröntgent, hasi ultrahangot, CT-vizsgálatot és hörgőtükrözést, továbbá a szervkivétel során is ki kell zárni a rosszindulatú elváltozásra utaló jeleket, gyanú esetén pedig gyors szövettani vizsgálat készülhet.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés