hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

20 éve a szervátültetettek szolgálatában

20 éves fennállását ünnepli szeptember 21-23. között Parádfürdőn a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, amely 20 tagszervezetén keresztül a mintegy 5000 magyar szervátültetett és 1300 szervre váró hosszabb és teljes értékű életéért dolgozik. 

A szövetség sport, betegedukációs, érdekvédelmi és közösségi programjainak köszönhetően egyre több szervátültetett ember képes dolgozni, sportol aktívan, él teljes értékű családi és közösségi életet. Az évfordulóról szakmai konferenciával és a „Szervátültetettek szolgálatáért” díj ünnepélyes átadásával emlékeznek meg, amellyel 12 orvos, sportoló, edző kiemelkedő munkáját ismerik el. A díjakat Berente Judit, a szövetség elnöke, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős  Államtitkárságának képviselője adják át.

A konferencián bemutatják a szövetséget, valamint a szív, tüdő, máj és veseátültetés elmúlt 20 évének mérföldköveit, helyzetét, várható jövőjét. Az előadások végén a ma élő, légrégebben transzplantált betegek személyes megjelenésükkel és történetükkel bizonyítják a szervátültetés sikerességét. (szív 23 év, tüdő 19 év, máj 25, vese 35 év ).

Magyarországon februárban történ meg a tízezredik szervátültetés. Programszerűen szív, tüdő, máj, vese valamint kombinált hasnyálmirigy és vese átültetést végeznek.

1973-ban indult vesetranszplantációs program a SOTE I. sz. Sebészeti Klinikán Perner Ferenc vezetésével. 1979-től Szegeden, 1991-től Debrecenben és végül 1993-ban Pécsen is elindulhatott a program.

1994-ben megnyílt Budapesten a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, és a következő évben (1995) megkezdődött az azóta is sikeresen működő májtranszplantációs program.

Az első szívátültetést 1992-ben végezte Szabó Zoltán professzor a budapesti Ér- és Szívsebészeti Klinikán. A kombinált vese és hasnyálmirigy beültetést 1998-ban dr. Kalmár Nagy Károly kezdte meg a pécsi Sebészeti Klinikán, 2004 óta Budapesten is történik ilyen beavatkozás. 2013-ban belépünk az Eurotranszplantba.

Tüdőátültetés 2015. december óta működik Magyarországon, amelynek elindításáért, feltételeinek megteremtéséért 10 évig küzdött Lang György professzor és Rényi- Vámos Ferenc.

 

(forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés