hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Vírussal robbantották fel a rákos sejtet

Hatalmas áttörést értek el amerikai kutatók a célzott rákterápiában: módosított kanyaróvírussal meggyógyítottak egy eddig gyógyíthatatlannak tartott beteget – idézi fel az Index.

A lap kérésére Dohán Orsolya klinikai onkológus kommentálta a mostani eredmény.  „Amint a megfertőzött sejt a vírus működéséhez szükséges alkotórészeket összeállította, a vírusok szétrobbantják a daganatos sejtet és kirajzanak. Ezenkívül a vírussal fertőzött sejttel szemben, vélhetően a vírusfertőzéstől a sejten megjelenő idegen fehérjék miatt a gazdaszervezet immunrendszere is támadást indíthat, ami elpusztíthatja a vírust” – idézte fel a gyógyításnál alkalmazott mehanizmust.

A terápiában használt módosított kanyaróvírus (MV-NIS) rákölő (onkoklitikus, azaz elpusztítja a daganatos sejtet) hatású, és tartalmazza a natrium-jodid-szinporter génjét (NIS) is. A vírussal fertőzött, és ezáltal NIS-t tartalmazó daganatsejtek a vénásan beadott radiojódot beszippantják, ezáltal jól láthatók az emberi testben, kívülről gammakamera vagy CT segítségével. A kutatók ezzel tudták ellenőrizni, hogy a vírus tényleg eljutott a daganatba, megfelelő mennyiségben, és csak oda, nem károsított más szöveteket.  A NIS-gén teszi lehetővé azt is, hogy radioaktív izotópok (radiojód) segítségével erősítsék a vírus rákölő hatását.

Bármilyen sejt-, vírus-, vagy génterápiás eljárásnál nagyon nehéz kérdés, hogyan lehet a beadott sejtet, vírust, gént a szervezetben követni, mennyiségét meghatározni. A mostani vizsgálatot sem lehetett volna elvégezni, ha nem tudják megfelelően követni a hatóanyagok mennyiségi és minőségi eloszlását. Ezt tette lehetővé a NIS-gén, mely jelenleg egyedülálló ezen a téren – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés