2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Világszerte küzdenek a koronavírussal

Az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) fertőzöttek száma szerda estére 887 067-re nőtt a világban. Eddig 44 264-an vesztették életüket.

A fertőzés a világ 180 országában van jelen, a gyógyultak száma 185 541 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. A járvány európai gócában, Olaszországban 727 a vírus okozta Covid-19 betegségben egy nap alatt elhunyt betegek száma, amely az elmúlt 24 órában összességében 13 155-ra nőtt. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 2937-tel emelkedett. Az olasz kormány április 13-áig meghosszabbította a járvány miatti korlátozóintézkedéseket. Spanyolországban százezer felett van az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké meghaladta a kilencezret – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szerdán.

Nagy-Britanniában egy nap alatt 563-mal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség halottjainak száma, és összesen elérte a 2352-t. A fertőzöttek száma az előző napihoz képest 4324-gyel 29 474-re nőtt. A szűréssel igazolt fertőzöttek között van Károly trónörökös –, bár ő már felépült és egyhetes karanténidőszaka véget ért –, valamint Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit küldöttségvezetője.

A francia hatóságok a március közepén életbe lépett országos kijárási korlátozások kihirdetése óta 359 ezer bírságot osztottak ki a részleges kijárási tilalom megszegéséért. Franciaországban szerda estig 52 870 fertőzöttet és 3541 halálesetet tartottak nyilván.

Németországban továbbra is viszonylag lassú ütemben nő a fertőzöttek száma (szerda este 74 508 volt), a vírus okozta betegség halálos áldozatainak száma viszont egyre nagyobb mértékben emelkedik, szerda estére elérte a 821-et.

Szlovákiában újabb 37 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját Szlovákiában, és így szerda délig elérte a 400-at a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette be Igor Matovic kormányfő, aki szerint az ország teljes "lekapcsolása" (blackout) vagyis egy néhányhetes rendkívüli állapot és "katonai fegyelem" bevezetése lenne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja.

Többszörösére emelték Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások megsértéséért kiszabható bírságot az eddigi minimális 100 lejről (7500 forint) 2000 lejre, a felső határát pedig 5000 lejről 20 ezer lejre növelték. Belehalt az új típusú koronavírus-fertőzés szövődményeibe a szerb kormány környezetvédelmi államtitkára, Szerbiában 1060 regisztrált fertőzött van és 28-an haltak bele a betegségbe.

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a fertőzöttek száma. Moszkvában elkezdték tesztelni azt az okostelefonos alkalmazást, amellyel a hatóságok nyomon tudják követni az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírus-páciensek mozgását. Azoknak, akiknek nincs mobiltelefonjuk, az önkormányzat biztosít készüléket. A többi moszkvai lakos egyéni, alkalmanként frissülő QR-kódot fog kapni, hogy az "önizoláció" időszakában igazolni tudják magukat a hatóságok előtt, ha elhagyják otthonaikat. Oroszországban a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma egy nap alatt 440 fővel 2777-re emelkedett. A halottak száma 24-re, a gyógyultaké 190-re nőtt. A fertőzöttek közül 1880-an Moszkvában élnek.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter szerdán dühös hangú Facebook-bejegyzésben közölte, nem járul hozzá, hogy újabb charterjáratok induljanak a koronavírus-járvány közepette még mindig külföldön tartózkodó ukránok hazaszállítására. A minisztert felháborította egyes hazahozott ukránok viselkedése, akik elutasították, hogy szállodába költözzenek az egészségügyi megfigyelésük érdekében előírt karantén idejére. Ukrajnában szerdán 17 halálesetet és 669 fertőzöttet tartottak számon.

Bulgáriában eddig igazoltan 412 fertőzött van, közöttük egy parlamenti képviselő, a halálesetek száma 8. A járvány közel-keleti gócának számító Irán elnöke, Haszan Róháni kijelentette szerdán: az Egyesült Államok elszalasztotta a történelmi lehetőséget, hogy legalább a koronavírus-járvány miatt feloldja az Irán elleni büntetőintézkedéseit. Iránban szerdán 47 593 hivatalosan fertőzött és 3036 halott volt. Az afrikai betegségmegelőző központ (ACDC) szerint a kontinensen szerdán több mint 5250 fertőzöttről tudtak. Nőtt a fertőzöttek száma Szenegálban, bírálatok érték az ugandai kormány járványügyi intézkedéseit, a kenyai elnök bocsánatot kért a hatóságok túlkapásaiért, Etiópiában pedig elhalasztják a parlamenti választásokat a járvány miatt.

Az amerikai médiában egymást érik azok a mobiltelefonokkal készült képek és videók, amelyek a koronavírus-járvány miatt New Yorkban halottasházként működő hűtőkamionokról készültek. A városban közben nemcsak kórházak céljára emelnek sátrakat, hanem hűtött sátrakat állítanak fel halottasházak céljára is. Az Egyesült Államokban, ahol immár a legtöbb fertőzött van a világban – 190 740 –, a halálesetek száma szerda este 4127 volt, ebből 1096 New Yorkban.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés