hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Véget vetnek a patikai dohányárusításnak

A CVS Caremark Corp bejelentette, hogy a 7600 üzletből álló amerikai hálózatában októberig beszünteti a dohányáru forgalmazását.

A CVS az Egyesült Államok második legnagyobb drogérialánca, amely vegyeskereskedésként is üzemel, de  homlokzatán a "pharmacy" (gyógyszertár) felirat szerepel. Noha több amerikai nagyvárosban, köztük Bostonban és San Franciscóban már betiltották a cigaretta patikai árusítását, a várakozások szerint az üzlethálózat döntése országszerte erős hatást gyakorolhat majd a konkurenciára, főleg azokra a cégekre, amelyeknek szerepük van az egészségügyi ellátásban.  Barack Obama elnök nyilatkozatban üdvözölte és példaértékűnek nevezte a CVS döntését.

A nagy amerikai áruházláncok közül a Target 1996-ban, a keleti parti Wegmans Food Markets pedig 2008-ban törölte a dohánytermékeket az árukínálatából. A CVS úgy számol, hogy a cég éves forgalma 2 milliárd dollárral, a részvényosztalék pedig 6-9 százalékkal csökken az idén. Cserébe azt várja, hogy jelentősen javul majd a cég imidzse.

Noha a nikotinélvezők aránya az 1965-ben mért 43 százalékos szintről mostanra 18 százalékra csökkent a felnőtt lakosság körében, a dohányzás továbbra is a vezető faktor a megelőzhető halálozások esetében az Egyesült Államokban, amelyre évi több mint 480 ezer ember halála vezethető vissza.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink