2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kitekintő

Védőoltás mizéria Csehországban

Bizonytalanság és káosz alakult ki az új influenza elleni védőoltás körül Csehországban. A hétfőn kezdődött védőoltási folyamat első három napjában ugyanis - különösen az egészségügyi személyzet körében - meglepően magas volt azok aránya, akik a vakcinát elutasították.
Az elutasítás legfőbb oka: az orvosok és az állampolgárok is attól tartanak, hogy a Csehországban alkalmazott vakcinának súlyos mellékhatásai lehetnek.
„A pánik felesleges, a vakcina biztonságos" - cáfolta csütörtökön a sajtóban is nagy teret kapott aggodalmakat Dana Jurásková egészségügyi miniszter. Az aggodalmakat az a hír váltotta ki, miszerint a Glaxo-SmithKline (GSK) cég új influenza elleni vakcinája, az Arepandrix, Kanadában súlyos allergiás mellékhatásokat váltott ki. Ennek következtében a kanadai hatóságok mintegy 172 ezer Arepandrix vakcinát kivontak a forgalomból.

Miután Csehország szintén a GSK cégtől vásárolt vakcinákat, az orvosok és az emberek vélhetően megijedtek, s óvatosak. A cseh hatóságok ugyan igyekeznek megnyugtatni a kedélyeket, de eddig nem nagy sikerrel.

Prága egyik legnagyobb egészségügyi intézményében, a Vinohrady kórházban csak az egészségügyi személyzet kevesebb mint fele hagyta magát beoltani - mondta újságíróknak Vladimír Dryml kórházigazgató, aki szintén elutasította a vakcinát. Hasonló a helyzet másutt is. A dolgok tisztázódásáig több helyen egyszerűen leállították az oltást.

„Igaz, hogy mi is a GSK cégtől vásároltunk vakcinát, de azt nem Amerikában, hanem Drezdában gyártották. Az oltóanyag neve is más: Pandemrix. Az Észak-Amerikában gyártott, és Kanadában alkalmazott oltóanyagot nem hoztuk be Csehországba. Nincs ezért semmi ok arra, hogy a beindított oltási folyamatot megszakítsuk" - jelentette ki  Marek Snajdr, az egészségügyi miniszter első helyettese.

Csehországban az első vakcinákat az egészségügyi személyzetnek és a krónikus betegeknek adták be hétfőn az oltásra előzetesen kijelölt körzeti orvosok és kórházak. Mára kiderült, hogy az oltásra kijelölt orvosi személyzet legalább fele elutasította a vakcinát. Az állampolgárokról, akik meghívásos alapon kapják a vakcinát, ilyen kimutatás ugyan nincs, de az orvosoktól származó értesülések szerint itt is sokan visszautasították az oltást.

Az első 95 ezer vakcinát tartalmazó szállítmány a múlt hét elején érkezett meg Csehországba, s a hét második felében az oltóanyagot szétosztották az orvosok között. A jóváhagyott program szerint egymillió embert oltanak be, míg további 2,5 millió vírusellenes gyógyszereket, illetve antibiotikumokat kap. A második vakcina szállítmányt - 90 ezer adag oltóanyag - december elejére várják Prágába.

Csehországban eddig hét személy halt meg új influenzában; a megbetegedések száma meghaladja az ezret. Újinfluenza-járvány egyelőre nincs - állítják a hatóságok.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink