2024. április. 27., szombat - Zita.

Vastagbélrákszűrés: egyelőre elég a kapacitás

Átlagosan naponta egy-két szűrőcélú kolonoszkópiát végeznek az erre a célra kijelölt, ötvennél több centrumban, ám a vizsgálatok elosztásán javítani kellene.

A vastagbélszűrési program elindítását „Komplex népegészségügyi szűrések” kiemelt projekt támogatásával 2016 júniusában jelentették be, ám végül csak 2018 novemberében sikerült a gyakorlatban is megvalósítani. A szűrés jelenleg országos lefedettséggel zajlik, országos kiterjesztése pedig – ami idén június 30-áig történik meg – különösen indokolt, hiszen Európában az első, a világban a negyedik helyen állunk a vastag- és végbélrákra visszavezethető halálozásban, évente ötezer honfitársunk hal meg emiatt. Minderről a Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT) elmúlt hétvégén,  Visegrádon rendezett tudományos napja alkalmával rendezett, pénteki  sajtótájékoztatón beszéltek a szakemberek, a vastagbélrák elleni küzdelem világnapján.

A programban – amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ koordinál – jelenleg 1754 háziorvosi praxis vesz részt, itt történik a toborzás, a székletminta beküldésére szolgáló kitek kiosztása, az eredmények közlése, és – amennyiben a székletvérelemzés nem negatív – a beutalók kiállítása vastagbéltükrözésre. Mint azt dr. Szepes Zoltán, az MGT vezetőségi tagja az eseményen megjegyezte, direkt behívással, és – ahogyan azt korábban tervezték is – a gyógyszertárak bevonásával érdemes lenne csökkenteni a háziorvosok terheit.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Míg másfél éve 51 kolonoszkópos labor csatlakozott a szűréshez, ma már 55 centrumban folynak a műszeres vizsgálatok, és hamarosan egy újabb intézmény csatlakozik ezek sorába. A szűrő célú kolonoszkópiára mintegy 11400 pácienst utaltak be eddig, a vizsgálaton pedig mintegy nyolcezren vettek részt. A laborokban átlagosan naponta egy-két szűrő célú vizsgálat történik, ám ezek elosztása egyenetlen, erre utal, hogy míg egyes centrumokban 30 napot megközelítő várakozás után tudják fogadni a pácienseket, másutt viszont néhány napon belül el tudnák végezni a tükrözést. Így az MGT arra is felhívta a háziorvosok figyelmét, hogy a betegek beutalásánál vegyék figyelembe azt is, hogy melyik ellátóhelyen vannak szabad kapacitások.

A jelenlegi igények ellátására elegendőek a vizsgálati kapacitások, ám az MGT éppen azt szeretné elérni, hogy a mostaninál sokkal többen vegyenek részt a szűrésen, évente 30 ezer kolonoszkópia elvégzése lenne kívánatos ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a vastag- és végbélrák halálozási aránya hazánkban.  A programban tavaly januárban végezték az első tisztázó kolonoszkópiát, és mint arról dr. Molnár Tamás, az MGT elnöke beszámolt, a célcsoportot – 50-70 év közötti férfiak és nők – tekintve mintegy 2,5 millió lakost kellene elérni a szűréssel, az elmúlt másfél évben ebből 664 ezren kaptak meghívást székletvérszűrésre. 31 százalékuk küldött vissza mintát, amelyből 18 ezer lett nem negatív, ennek nyomán eddig 8285 – naponta 50-60 – tisztázó kolonoszkópia történt.  A műszeres vizsgálaton a páciensek 85 százalékánál találtak valamilyen kóros elváltozást – ez az adat egyébként arra utal, hogy a székletvérteszt szenzitivitása nagyon jó –, premalignus kórállapotot 2281 főnél detektáltak.

Mindazonáltal az elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban az országokban, ahol ugyancsak szervezett szűrést biztosítanak a lakosságnak, 38 százalékos az átlagos részvételi arány, így sokkal erősebb felvilágosító kampányra lenne szükség ahhoz, hogy nálunk is bővüljön a szűrésre érkezők száma. A megfelelő, populációs szintű átszűrtséggel mintegy 20-30 százalékkal csökkenhetne ugyanis a vastag- és végbéldaganatok halálozási rátája. Dr. Kristóf Tünde, az MGT Colon Szekciójának elnöke a lakosság tudatosságának erősítését hangsúlyozta, hiszen a kolorektális daganatok esetében 10-15 év áll rendelkezésre a rákmegelőző állapot felismerésére, így a daganatos betegség elhárítására.

A szűrőcélú kolonoszkópiák 60 százalékát csütörtökön végzik, a betegek 61 százaléka férfi, a programban 207 gasztroenterológus szakorvos vesz részt, öten több helyen is vizsgálnak – derül ki az OSZR (Onkológiai Szűrési Rendszer) kommunikációs moduljának adataiból. A szedációarány 61 százalékos, általános anesztéziában a tükrözések 4 százalékát végzik. A szűrőcélú kolonoszkópi mellett a patológiai elemzés is tvk-mentes, júniustól pedig emelkedik a szűrőcélú kolonoszkópia finanszírozása, és a polipektómia is kikerül a volumenkorlát alól – derült ki a tudományos tanácskozáson elhangzott előadásból.

A kolonoszkópos laboratóriumok egy-egy szűrő jellegű kolonoszkópiáért jelenleg 17.820 forintot számolhatnak el. Az összeg 80 százalékát, 14.256 forintot azok az orvosok és szakdolgozók kapják meg, akik a páciens szűrésében közvetlenül részt vesznek. Az összeg elosztásáról az intézmények döntenek, mint azt Molnár Tamás lapunknak elmondta, saját tapasztalatai alapján az összeg el is jut a kollégákhoz.  Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a szakma nem kapja meg az elismertséget, amit a betegség súlya megkívánna. A gasztroenterológia hiányszakma, ha bővül a szűrésen résztvevők száma, mind a szakorvos, mind pedig a vizsgálóhely kevés lesz. A páciensek ellátása nem fejeződik be a szűrőcélú tükrözéssel, az utánkövetésüknek is folytatódnia kell.

 

Kvízajánló

Rovatunkkal szakmai továbbképzését szeretnénk segíteni. A kérdések helyes megválaszolásával december 31-ig összesen 24 kreditpontot szerezhet.

A kvízeket ITT töltheti ki.  

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

Mellékhatások bejelentése

Servier gyógyszerekkel kapcsolatos mellékhatás bejelentés

Telefon: (+36-1) 238-7799

E-mail:   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója