hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

UniPro: diagnosztikai eszköz a cirkuláló tumorsejtek felismerésére

A Houston Egyetem kutatóinak új fejlesztése a vizsgálati fázisban levő UniPro diagnosztikai eszköz, amely a Molecular Therapy folyóiratban megjelent cikk szerint képes az elsődleges tumorokról leszakadt, vérben keringő rosszindulatú tumorsejtek (CTC-k) felismerésére.

Ez azért nehéz feladat, mert a CTC-k nem jellemezhetők egyedi, jól meghatározható biomarkerekkel, tekinttetel arra, hogy biológiai változáson mennek át (epitéliális-mezenchimális tranzíció), és nehéz megkülönböztetni az élő és elhalt tumorsejteket is.

A kutatók egy érdekes módszert dolgoztak ki: úgynevezett kiméra vírus szondát hoztak létre, melynek külső része egy humán papillómavírus, a belső része pedig egy olyan vírusszekvencia, amely kizárólag a CTC-kben képes replikálódni. Ennek köszönhetően a vérmintában a vírus csak a CTC-khez kötődik, és csak az élő CTC-kben szaporodik fel, ami 24-48 órán belül több ezerszeresére növeli a mérhető jel erősségét.

A módszernek számos klinikai felhasználási lehetősége lehet, mint például az onkológiai kezelések hatásosságának mérése, illetve a relapszus megállapítása. 

Forrás: Xinping Fu et al, A chimeric virus-based probe unambiguously detects live circulating tumor cells with high specificity and sensitivity, Molecular Therapy—Methods & Clinical Development (2021).

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink