hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kevés új rákellenes gyógyszer hoz átütő sikert

Egy új elemzés szerint az Egyesült Államokban jóváhagyott rákgyógyszerekből csak minden hetedik alkalmas arra, hogy felváltsa a meglévő standard terápiákat, írja az OTSZ Online.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) havonta több új rákgyógyszert hagy jóvá, de nem világos, hogy mennyi változtatja meg a kezelési gyakorlatot és protokollokat. A JAMA Network Open-ben március 15-én megjelent online közlemény szerzőinek összegzése szerint a több mint 200 értékelt új szer közül a legtöbb (42%) második, harmadik vonalban vagy később alkalmazandó kezelésként kapott jóváhagyást. "Bár indokolt a lelkesedés a nagy mennyiségű új onkológiában és a hematológia szer engedélyezése miatt, ezeket a jóváhagyásokat a használhatóságukkal összefüggésében kell értékelni", jegyzik meg a szerzők. A későbbi terápiás lehetőségként használható gyógyszerek például "kevés alternatívával rendelkező betegek javát szolgálhatják, de növelhetik az ellátás költségeit, és tovább késleltethetik a palliatív ellátást" az első vonalbeli terápiákhoz képest, amelyek valóban megváltoztathatják "egy bizonyos indikációban a kezelési paradigmát".

Dr. David Benjamin, MD, a Kaliforniai Egyetem Hematológiai és Onkológiai Osztályával (Irvine) és saját munkatársaival az Egyesült Államokban 2016. május 1. és 2021. május 31. között jóvá hagyott mind a 207 rákellenes gyógyszer értékelésekor azt találták, hogy csak 28 gyógyszer (14%) váltotta fel a korábbi, első vonalbeli standard terápiát egy-egy indikációban.

Összesen 32 gyógyszert (15%) hagytak jóvá első vonalbeli alternatívaként vagy új gyógyszerként. Ezeket a gyógyszereket az első vonalbeli használatra engedélyezték, de nem szükségszerűen helyettesítették a jóváhagyás időpontjában rendelkezésre álló standard terápiát vagy nem bizonyultak kategóriájukban a legjobb kezelési lehetőségnek. 61 gyógyszert (29%) hagytak jóvá kiegészítő terápiaként egy korábban jóváhagyott terápiával kombinálva, illetve adjuváns vagy fenntartó kezelésben, közli a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés