hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Újabb gyógyszer a koronavírus ellen

Az InfoStart szerint az aprotinin nevű proteáz-inhibitorról derült ki egy spanyol kísérletben, hogy hatékonyan előzi meg a sejtek SARS-CoV-2-vel való megfertőződését.

Sokkal hamarabb engedik ki a kórházból azokat a betegeket, akik aprotinin-aeroszolt is kapnak koronavírus-fertőzésük kezelésére: egy spanyol klinikai kutatás segített megerősíteni az eredményeket, melyeket előzetesen a frankfurit Goethe Egyetem és a Kenti Egyetem szakemberei állapítottak meg.

Az új koronavírus tüskefehérjéje segítségével kapcsolódik a gazdasejtek felszínén lévő ACE-receptorokhoz. Mielőtt ez lehetséges lenne, a tüskefehérje egyes részeit a gazdasejt proteázoknak nevezett enzimjeinek le kell hasítaniuk.

2020-ban a Jindrich Cinatl, Martin Michaelis és Mark Wass vezette tudományos csoport sejttenyésztési kísérleteket végzett, és megállapította, hogy az aprotinin, egy proteázgátló, képes gátolni a vírus szaporodását azáltal, hogy megakadályozza a SARS-CoV-2 bejutását a gazdasejtekbe. A MedicalXpress cikke szerint a proteáz-inhibitor a delta és omikron változatok ellen is hatásos. Most egy spanyol kutatói konzorcium tette közzé harmadik fázisú klinikai vizsgálatainak eredményeit, amely az aprotinin aeroszol alkalmazását vizsgálta koronavírusos betegeknél. Egyéb javulások mellett az aprotinin kezelés öt nappal csökkentette a kórházi tartózkodás hosszát, közli a lap.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés