hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Megadóztatott étrendkiegészítők?

Újabb adóötletek az egészségügyben

Még nagyobb bajban van az egészségügy, mint tavaly ilyenkor. A hiányzó milliárdokat újabb adók kivetésével próbálják előteremteni – írja a NOL.

Szakértők szerint nagyobb bajban van a gyógyító ágazat, mint 2011 nyarán. A tavalyinál némileg kisebb kasszából vette el ugyanis a kormány az egészségügyieknek ígért béremelés 28,8 milliárdos forrását, vagyis a vártnál gyorsabban apadhat a kassza. Egyelőre nincs válasz arra, hogy miből pótolnák a kiadásokat, hiszen a struktúraátalakításból várható megtakarításból az idén legfeljebb tízmilliárd forint bevétel keletkezhet. De ezt is csak nagyon óvatosan lehet remélni, hiszen mind több helyen kényszerül az államtitkárság meghátrálni: az államosított kórházakat működtető GYEMSZI-nek nincs büdzséje az intézmények működtetésére.

A NOL úgy tudja, a jövő évi költségvetésben kértek ugyan e feladatra 40 milliárd forintot, de az Ország­gyűlésnek benyújtott 2013-as költségvetési törvényben ennek nyoma sincs. Sőt aszerint az egészségügy lesz a legnagyobb vesztese a jövő évnek. A gyógyszerkasszából való elvonással csaknem 150 milliárdot von ki a kormány az ágazat finanszírozásból. Szócska Miklós szakállamtitkár ennek ellenére állítja: jövőre sikerül mintegy 100 milliárdos többletforrást találni, mert a nemzetgazdasági tárca támogatja a népegészségügyi termékadó alá eső termékek körének bővítését.

A Népszabadság államtitkársági forrásokból úgy tudja: egyebek mellett a mesterséges transzzsírtartalom, az egyéb adalékanyagok, valamint az étrend-kiegészítők megadóztatása szerepel a tervekben. Az egészségügy többletbevételhez juttatásának konkrétumai­ról elvben a múlt heti kormányülés döntött volna, ám a lap úgy tudja: mindez egyelőre szóba sem került.

hirdetés

Könyveink