hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

Új vizsgálati eljárás T-sejtes limfoblasztos akut leukémia kezelésére

Egy német és francia tagokból álló kutatócsoport a Science Translational Medicine folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy genetikai vizsgálatokkal a limfoblasztos akut leukémia új csoportjait különítették el, ráadásul egyes típusok ellen hatásos kezelést is alkalmaztak.

A betegség egy különösen agresszív vérráktípus, alacsony túlélési esélyekkel, és igen gyakori, hogy epigenetikus folyamatai során megváltoztatja egyes gének expresszióját. A kutatók pontosan a génexpresszió megváltozásához vezető egyik folyamatot, a metilációt vizsgálták DNS-elemzéssel, és a betegség 5 különböző altípusát különítették el a metiláció intenzitása szerint. Az 5 különböző típusnak megfelelő génmódosított egereken ezt követően egy DNS-metiltranszferáz gátlóval (5- azacatidinnel) végeztek kezeléseket, és az intenzív metilációval jellemezhető altípusnál jelentős javulást értek el, viszont az alacsony metilációt mutató típusoknál az állatok állapota rosszabbodott. További fejlesztéseket követően a kezelés a jövőben embereknél is vizsgálati fázisba léphet a megfelelő alcsoport esetében.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.