hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Új technológiák, robotizált eszközök a rehabilitációban

Az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) keretében működő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) célkitűzése, hogy olyan új eljárások és technológiák hazai alkalmazásának bevezetését segítse, amelyek Magyarországon a közfinanszírozott ellátásban még nem elérhetők.

Az Országos Mozgásszervi Intézet keretében működő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet nemzetközi viszonylatban is ismert szakmai intézmény, elkötelezett a modern technológiák és kutatások iránt. Az „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” nevű projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A pályázat keretében az elnyert több mint 1 milliárd 200 millió forintból elsősorban eszközbeszerzésre kerül sor. Többek között olyan robotasszisztált rehabilitációs rendszert vezetnek be először hazánkban a közfinanszírozott intézményben, amely féloldali vagy teljes izomgyengeséggel, bénulással járó traumás gerincvelő-sérülést vagy agyvérzést szenvedett személyek járóképességének javítását szolgálja. Fontos fejlesztés az a járás- és testtartás diagnosztikát szolgáló eszköz is, amely 15 000 nyomásérzékelő szenzor segítségével statikus és dinamikus fázisokban képes mérni a talp által a talajra ható nyomást. A szerzett adatok segítik a funkcionális állapot pontos felmérését, felfedik a testtartás és a járás változásainak okát, követhetővé teszik a talpbetétek és protézisek használatának előnyeit, valamint a gyógyszeres kezelések hatásait.

A Magyarországon még új eljárások és eszközök megismerése, valamint azok rendszerben történő alkalmazásának elsajátítása egy cseh partnerintézményben történik, ahol ezeket az eszközöket már alkalmazzák. Hasonló adottságú és lélekszámú országtól lehet átvenni a fejlett technológia rehabilitációban történő alkalmazására vonatkozó gyakorlatot. A partnerkórház hasonló méretű és jellegű, mint az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet. Ismereteivel kész segíteni az általa alkalmazott új technológiák bevezetését. Megismerhető az a szakmai és ellátási rendszer és környezet is, ahogyan a rehabilitációs programba ezeket beépítik és működtetik a közfinanszírozott ellátás keretében.

A megszerzett ismereteket az Intézet nem csak saját páciensei kezelése során hasznosítja, mivel oktató intézményként biztosítja, hogy az új technológiával megismerkedhessenek az egyetemi hallgatók és a már végzett szakemberek is.

A fejlesztés eredményeként az európai uniós támogatás segítségével 2022 végére létrejön egy új humánkineziológiai laboratórium, melyben a beszerzett eszközök alkalmazásával olyan új eljárások, módszerek jelennek meg a súlyos sérültek, betegek kezelésében melyek ez idáig nem voltak jelen a magyarországi neurorehabilitációs ellátásban.

A projektről bővebb információ a www.rehabint.hu oldalon.

(forrás: OMINT-Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.