hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Új technológia a molekulavázak és szintetizálható virtuális vegyülettárak tervezésére

A kémiai tudásbázis és az ahhoz kapcsolódó molekulatervező intelligencia lehetővé tette a gyakorlatban előállítható molekulák tervezését, automata tervezőmotor kifejlesztését és beépítését a mesterséges intelligencia döntéshozó folyamatainak támogatására.

A ChemPass Kft. 2019-ben több mint 73 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a kormány Mikro- és Kisvállalkozások Innovációs Tevékenységének Támogatása című pályázatán. A 111 millió összköltségvetésből az „Automatikus, szabadalmaztatható molekulaváz és szintetizálható virtuális vegyülettár tervező, mesterséges intelligenciába beépíthető technológia és szoftver prototípus kifejlesztése” című kutatás-fejlesztési projekt valósult meg és fejeződött be sikeresen. A kifejlesztett termékek és a technológia a közeljövőben elérhető lesz a hazai és a nemzetközi piacon.

Az utóbbi években a mesterséges intelligencia minden iparágban hatalmas fejlődésnek indult és térnyerése a gyógyszeriparban is megkezdődött. A kémiai kreativitás és tervezési tudás azonban hiányzik a mesterséges intelligencia (AI) képességei közül, viszont a technológiának szüksége van olyan hatalmas szabadalmaztatható virtuális vegyülettárakra, amiből a mesterséges intelligencia szelektálni és értékelni tud a következő szintetizálandó molekulák irányába. A ChemPass Kft.-nél korábban kifejlesztett és nemzetközileg is egyedülálló kémiai tudásbázis és az ahhoz kapcsolódó molekulatervező intelligencia lehetővé tette a vállalat számára a gyakorlatban előállítható molekulák tervezését, automata tervezőmotor kifejlesztését és beépítését a mesterséges intelligencia döntéshozó folyamatainak támogatására.

 „A projekt eredményként olyan kereskedelmi forgalomba vihető és mesterséges intelligenciába beépíthető szoftver prototípust fejlesztettünk ki, amely emberi beavatkozás nélkül képes új szabadalmaztatható molekulavázak, valamint azokból milliós nagyságú szintetizálható kémiai könyvtárak in silico megtervezésére.” – mondta dr. Makara Gergely, a ChemPass Kft. ügyvezető igazgatója.

A szoftver nagymértékben lecsökkenti a szintetikus problémák számát, ami által kiszélesedik a gyógyszerfejlesztési fázisban virtuálisan kiértékelt és rangsorolt vegyülettípusok köre és gyorsul az optimálási ciklusidő. Ez számottevő megtakarításokat eredményez és javíthatja a sikerarányt a preklinikai kutatási fázisban. Emellett a preklinikai gyógyszerkutatást elérhetővé teszi az erőforrásokban szűkölködő szervezetek számára is, amelyek korábban nem tudtak a magas költségek miatt részt venni ilyen innovációban.

(forrás: ChemPass Kft.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!