hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Új lehetőség az allergia megelőzésére

Az állati eredetű táplálék fogyasztása és a kora gyermekkori érintkezés farmon nevelt állatokkal szabályozza az immunrendszer működését, akadályozza a légúti és a bélgyulladás kialakulását. A hatás a Journal of Allergy and Clinical Immunology tanulmánya szerint nem csak az allergiát visszafogó mikrobák jelenlététől függ.

Ismert tény, hogy a farmon nevelkedett gyerekek körében alacsonyabb az asztma és az allergia kialakulási esélye, azonban a University of Zurich kutatói most kiderítették, hogy ez a hatás nemcsak mikrobáktól függ, hanem kialakulásában egy szerves molekula, a szSiálsav is közreműködik. Mint Remo Frei és immunológus kollégái kifejtik, eredményük az allergia-prevenció új, hatékony módszeréhez vezethet (Exposure to non-microbial N-Glycolylneuraminic acid protects farmers’ 2 children against airway inflammation and colitis; Journal of Allergy and Clinical Immunology).

Az allergiás eredetű légúti és bélgyulladás előfordulása az elmúlt évtizedekben igencsak megszaporodott az iparilag fejlett országokban, olyannyira, hogy napjainkban a gyermekek 30 százaléka szenved tőlük. A farmokon nevelkedő gyermekek körében azonban nem nőtt olyan mértékben az allergia gyakorisága, mint a velük egy faluban, de nem farmon élő társaik körében.

A farmon nevelkedők védettségét nemcsak az eredményezi, hogy a kevésbé higiénikus viszonyok között a mikrobák szélesebb választékával találkoznak, mondják a kutatók, hanem az is közrejátszik, hogy az állatokkal érintkezve és állati eredetű táplálékot fogyasztva egy olyan szerves anyag jut be a szervezetükbe, ami szabályozza immunrendszerük működését.

A sziálsav (N-Glycolylneuraminic acid, Neu5Gc) a gerinces állatok széles körében előfordul, azonban az emberek egy mutáció eredményeképpen nem termelik azt. Az állatokkal érintkezve a sziálsav bejut a szervezetbe, és beépül egyes glikoproteinekbe, amelyek aztán antitesttermelésre serkentik az immunrendszert. Mint Frei és munkatársai kimutatták, azok a gyermekek, akiknek a szervezetében több a sziálsav ellenei antitest, kevésbé hajlamosak az allergiás reakcióra.

A svájci immunológusok az Európai Unió által finanszírozott két epidemiológiai vizsgálat (PARSIFAL PASTURE) keretében mérték meg ezer gyermek sziálsav-ellenes antitestjeinek szérumkoncentrációját. Mint kiderült, a farmon élő gyermekek szérumában nagyobb volt a sziálsav-ellenes antitestjek koncentrációja, és a több sziálsav-ellenes antitesttel rendelkező gyermekek kevésbé szenvedtek allergiától, légúti és bélgyulladástól. A kutatók a sziálsav pozitív hatását egérmodellen is demonstrálták: az ételükkel sziálsavat fogyasztó állatok esetében csökkentek az asztma-tünetek, javult a légúti funkció.

A hatásmechanizmus tisztázása során kiderült: a sziálsavval való érintkezés nem az allergiás reakció során termelődő immunglobulin E koncentrációját csökkenti, hanem a regulátoros T sejtek mennyiségének növelése révén indítja be a gyulladásgátlást. A jövőben a sziálsavval történő kezelés az allergiamegelőzés egyszerű módszere lehet.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés