hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Új korszak köszönthet be az optogenetikában

A GyártásTrend szerint egy arizonai fejlesztésnek köszönhetően jelentős korlátoktól szabadulhat meg a módosított neuronok fény alapú működtetésére épülő tudományág.

Az optogenetika rendkívül ígéretes technológia, amelyet talán valamikor a szorongás csökkentéséhez, a függőségek kezeléséhez vagy a vakság gyógyításához is fel lehet majd használni. A módszer keretében fényérzékeny fehérjéket adnak a megfelelő agyi idegsejtekhez, majd beültetett LED-ekkel a szükséges időben megvilágítják és ilyen módon aktiválják őket. A protein bevezetéséhez és az implantációhoz jelenleg agyműtétet kell végezni, ezért az Arizonai Egyetem tudósai létrehoztak egy eszközt, amellyel csökkenteni lehet a módszer invazivitását.

Forrás: Arizonai Egyetem
Forrás: Arizonai Egyetem

A pár milliméter nagyságú kellék olyan vékony, mint egy papírlap, és közvetlenül a fejbőr alá, a koponya külső oldalára kell beültetni. Vezeték nélküli aktiválás után a találmány a csonton keresztül bocsát fényt a releváns idegsejtekre. Az üzemeltetéshez szintén nem kell kábel, hiszen egy, a külvilágban generált elektromágneses mezőből merít energiát a készülék.

Egereken már sikeresen tesztelték a rendszert, közli a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink