hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Új immunterápia 1-es típusú cukorbetegségben?

Állatkísérletekben hatékonynak bizonyult az 1-es típusú cukorbetegség új immunterápiája, az alkalmazott antitestek hatására gyorsan visszaállt az egerek egészséges állapota – számoltak be róla amerikai kutatók a Diabetes című szakfolyóiratban.

Az Észak-Karolinai Egyetem orvosi karának munkatársai olyan génmódosított egerekkel dolgoztak, amelyek az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegség tüneteit mutatják. A betegség kialakulása után az állatoknak befecskendezték az általuk kifejlesztett antitesteket, amelyek hatására immunrendszerük károsodása nélkül eltűntek a diabétesz tünetei.

Az 1-es típusú, gyerekkorinak is nevezett diabétesz autoimmun betegség, amelyben a test saját immunsejtjei, a T-sejtek megtámadják és elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. Az immunrendszer T-sejtjeire szüksége van szervezetnek, hogy védekezni tudjon különböző kórokozók, a baktériumok és a vírusok ellen. Az 1-es típusú cukorbetegséggel élők testében azonban "önfejűvé" válnak a T-sejtek, és kibújnak a szabályozás alól.

Roland Tisch kutatásvezető és munkatársai új módszerükkel olyan immunterápiát kínálnak, amelyben a kóros folyamat az immunműködés romlása nélkül visszafordítható.

A korábban mások által kipróbált immunterápiákkal az volt a gond, hogy a T-sejtek közül nemcsak az "önfejűeket" gyengítették le, hanem a normálisan működőket is, így a test immunfunkciói is gyengültek. A Tisch csoportja által tanulmányozott antitestek azonban nem gyengítik le a T-sejteket: szelektíven kapcsolódnak a T-sejtek által termelt CD4 és CD8 jelű fehérjékhez, így nem rombolják szét magát a T-sejtet.

Az új típusú antitestek használata után a friss diabéteszes egerek vércukorszintje 48 órán belül normalizálódott, és öt nap elteltével az állatok 80 százaléka egészséges volt.
"A védőhatás nagyon gyors, és amint kialakult, hosszú távon működik" – idézte Tisch szavait a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink