2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Új hordozható eszköz Lu-177 terápia monitorozására

Amerikai kutatók egy új, hordozható eszközt fejlesztettek ki, melynek segítségével nyomon követhető az onkológiai kezelések szervkárosító hatását csökkentő Lu-177 terápia.

A University of Washington (Seattle) kutatói olyan, testen viselhető mellényt készítettek (MD PHD vest – multi-detector personalized home dosimetry vest), mely metasztatikus, szomatosztatin-2-receptor pozitív neuroendokrin tumorokban (NET) szenvedő betegek perszonalizált terápiájához képes adatokat gyűjteni.

A NET-ben szenvedő betegeknél a leutécium-177 (Lutathera) izotóppal végzett kezelés jelentős mértékben növeli a progressziómentes túlélés (PFS, progression-free survival) esélyét, ám a terápia során a célzott radioaktív kezelést a veszélyeztetett szervnek (OAR, organ-at-risk) megfelelő dózisban kell végrehajtani, legyen az a vese, a máj vagy a lép.

A Lutathera alkalmazása során az Egyesült Államokban egyendózisú (négy 200 mCi két hónap múlva ismételve) kezelést alkalmaznak, Amerikán kívül azonban szervspecifikusan határozzák meg a dózist. Az USA-ban használt uniformizált adagolás bizonyos betegeknél nem optimális, biztonságossági aggályokaz vet fel az eltérő testsúly stb. miatt is. Európai vizsgálatok szerint az OAR-alapú dózislimitáló toxicitás szerinti adagolási gyakoriság kétszeresére növelheti a PFS esélyét.

A beteg monitorozása hagyományos képalkotó technikákkal általában három-négy longitudinális felvétel elkészítését igényli a pontos dózis meghatározása érdekében. Itt segít az új eszköz, mivel ezt a mellényt a beteg az otthonában is felveheti, mindössze két percig kell viselnie naponta egy héten keresztül. A mellénybe 15-20 kis méretű sugárzásdetektor építettek be, amelyek az adatokat wi-fi kapcsolaton keresztül azonnal az orvos vagy onkoteam számítógépére továbbítják. Amennyiben a beteg ezeket a méréseket egy héten keresztül, (komplikált esetben legfeljebb 21 napon át) elvégzi, már csak egy SPECT/CT felvételre van szükség 24 órával a kezelést követően a pontos, OAR-t is figyelembe vevő adagolási gyakoriság meghatározásához.

SPECT CT - Wikimedia Commons
SPECT CT - Wikimedia Commons

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.