hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

 

Hormonok helyett egyszeri sugárkezelés?

Előrehaladott klinikai vizsgálati eredmények alapján ausztrál kutatók egyetlen dózisú sugárterápiát javasolnak a prosztatarák gyógyítására az életminőséget megváltoztató hormonterápia helyett, írja az MTI nyomán a hvg.hu.

A Victoria állambeli Peter MacCallum Rákközpontban folytatott kutatást vezető Shankar Siva docens bíztatónak nevezte az eredményeket. Mint fogalmazott: "Végre remélhetjük, hogy egy egyszeri sugárterápiával mellőzhető az élethosszig tartó hormonkezelés és annak sok potenciális mellékhatása".

A kísérletben részt vevő betegek normális esetben egész életükben tesztoszteronblokkoló hormonterápiát kaptak volna, amelynek mellékhatásai között szerepelnek például a menopauza-jellegű tünetek, a hőhullámok, a libidó elvesztése és az oszteoporózis. Két év alatt 33 pácienst kezeltek az új eljárással, s közben folyamatosan figyelték az eredményt. A betegek felének a későbbiekben egyáltalán nem volt szüksége hormonterápiára, egyharmaduknál pedig a kutatás időtartama alatt nem tért vissza a daganat. Az eredmények azt mutatták, hogy a sugárdózissal kezelt daganatok 93 százaléka jól reagált a kezelésre.

A sztereotaktikus ablatív sugárterápiának (SABR) nevezett kezelés során a pontosan meghatározott sugárdózissal egyenesen a daganatot célozzák meg. A kezeléshez nincs szükség kórházi tartózkodásra, egyetlen órát vesz igénybe, írja a lap.

(forrás: hvg.hu/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink