hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Új egészségügyi központot hozhatnak létre a börtönöknek

Új, és a most szétszórt intézményeket egy telephelyen elhelyező büntetés-végrehajtási egészségügyi központ létrehozásának tervéről tájékoztatta Szabó Máté általános ombudsmant Pintér Sándor belügyminiszter.

A belügyminiszter az állampolgári jogok országgyűlési biztosának küldött levelében a szükségletekhez és az ország gazdasági teljesítőképességéhez igazított elképzelésekről, továbbá a már megkezdett előkészítő munkáról írt – olvasható a hivatal közleményében.

Szabó Máté "évek óta sürgeti", hogy teremtsék meg a kényszergyógykezelt betegek és a kivizsgálásra beutalt fogvatartottak elhelyezésére hivatott Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) korszerű működésének feltételeit.

A biztos helyszíni vizsgálataiban nem csak az IMEI-ben, hanem a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában, Tökölön is azt állapította meg, hogy a fogyatékos fogvatartottak körülményei nem felelnek meg az emberi méltóság követelményének, és nem teljesítenek nemzetközi egyezményekben vállalt egyes kötelezettségeket. A kormányzati illetékeseknek küldött első ajánlásokra az akkori igazságügyi és rendészeti miniszter lényegében azt válaszolta, hogy az IMEI ügyében a pénz és a szakmai egyetértés hiánya miatt nem lehet előbbre lépni.

A közlés szerint Pintér Sándor belügyminiszter viszont most arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy egy idei kormányhatározat alapján, az ország egészségügyi ellátórendszereinek átalakítási terveihez is igazodva, kidolgozták az IMEI-t is magában foglaló új büntetés-végrehajtási egészségügyi központ elhelyezésének "lehetséges megvalósíthatósági" modelljét.

A miniszteri válaszból az is kiderül, hogy az egészségügyi szerkezetátalakításnál egy kormányhatározat alapján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és Belügyminisztérium közös kiemelt feladata az új Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése, amelynek során figyelembe kell venni a büntetés-végrehajtás budapesti, tököli és nagyfai intézetének közös telephelyre költöztetését is.

Mint írták, ehhez már felmérték azokat a már működő egészségügyi létesítményeket, ingatlanokat, ahol az intézeteket el lehetne helyezni.

hirdetés

Könyveink