hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Még mindig megoldatlan a HIV-pozitív betegek területi gondozása

Szabó Máté ombudsman szerint ugyan a HIV-pozitív betegek területi gondozásának jogi alapját már megteremtették, és a területi gondozókat kijelölő rendelkezés tavaly év elején hatályba lépett, a gyakorlatban az ellátás továbbra is kizárólag a fővárosban érhető el.

Az országgyűlési biztos közleményében úgy fogalmaz: a Társaság a Szabadságjogokért hívta fel Szabó Máté figyelmét arra, hogy több hónappal a kijelölésüket követően a gondozóhelyek nagy része nem tudott az új feladatáról, vagy nem volt alkalmas annak elvégzésére.

A fővároson kívül élő HIV-pozitív betegeket 2010 előtt csak Budapesten gondozhatták, a rendeletmódosítás "előremutató és pozitív módon" éppen ezt a területi alapú megkülönböztetést kívánta megszüntetni - emlékeztettek. Mint írták, a HIV-pozitív betegek egészségügyi ellátáshoz való jogának nem csupán a területi ellátás elvi lehetőségét kell jelentenie, hanem a tényleges hozzáférést is.

A betegeknek eleve kiszolgáltatott helyzetük miatt biztosítani kell, hogy az ellátáshoz való hozzáférés, például az utazás, a szállás, a költözés költsége ne jelentsen aránytalan terhet a számukra – mutatott rá az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté jelentésében megállapította, hogy a területi gondozókat kijelölő rendelkezést a hatályba lépése óta eltelt több mint egy év alatt sem sikerült átültetni a gyakorlatba. A kijelölt intézmények - kettő kivételével – nem álltak készen a feladat ellátására, hiányoztak a pénzügyi, személyi, tárgyi és laboratóriumi feltételek, a helyzet pedig azóta sem változott - áll a közleményben. Hozzátették: a visszás állapotról árulkodnak az országgyűlési biztosnak megküldött szakmai összefoglalók is.

Az ombudsman azt is megállapította, hogy 2009-ben nem mérték fel a gondozási feladat decentralizációjához szükséges feltételek meglétét, csak a rendelkezés hatályba lépése után kezdték meg az állapotfelmérést, majd 2010 májusában, egy minden kijelölt intézményre kiterjedő ellenőrzéskor derült fény a felkészületlenségre. Az ombudsman emlékeztetett arra is, hogy mind a jogszabály előkészítésekor, mind elfogadásakor ismert volt, és a jelenleg hatályos jogalkotási törvény is egyértelműen előírja, hogy a későbbi problémák megelőzésére még a rendeletmódosítás elfogadása előtt hatástanulmányt kell készíteni, ami ebben az esetben elmaradt.

A HIV-pozitív betegek területi gondozása a több mint egy éve hatályos jogszabályi előírások, kötelezettségek ellenére sem megoldott, hiányoznak a gondozási tevékenységet meghatározó szakmai szabályozók is, ami pedig sérti az érintettek egészségügyi ellátáshoz való jogát, valamint a jogbiztonság követelményét - hangsúlyozták a közleményben.

Mindazonáltal Szabó Máté üdvözölte, hogy a kapott tájékoztatás szerint a nemzeti erőforrás miniszter továbbra is a HIV-pozitív betegek gondozásának dekoncentrációja mellett foglal állást. A biztos jelentésével is hangsúlyozni kívánta, hogy a II. Nemzeti AIDS Stratégia kidolgozásának előkészítő munkálataival párhuzamosan, elengedhetetlen az érintett szakmák bevonásával a helyzet mielőbbi megoldása - olvasható a hivatal közleményében.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés