hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az ombudsman aggályosnak tartja a családi pótlék szabályozását

Prof. dr. Szabó Máté szerint sérti a gyerekek jogait és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy az élettársi kapcsolatban együtt élők összességében kevesebb családi pótlékot kaphatnak, mint azok, akik összeházasodtak.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése szerint más állami támogatásoktól is elesnek azok a nagycsaládok, amelyekben a szülők együtt élnek, de nem kötöttek házasságot. 


Szabó Máté szerint alkotmányos visszásság, hogy a törvény a támogatás megállapítása szempontjából nem tekinti családnak a valóságos családi formaként funkcionáló életközösségeket, mivel nem engedi a korábbi házastársi vagy élettársi kapcsolatból származó, közösen nevelt gyermekek együtt számítását.

Az ilyen helyzetben lévők évente mintegy 50-100 ezer forintos támogatástól esnek el, és számos további támogatásra (tankönyvtámogatásra, kedvezményes térítési díjra) sem jogosultak. Egyes szülők éppen az élettársi kapcsolatuk hivatalos bejelentésével kerültek a korábbinál is hátrányosabb helyzetbe, ugyanis így mindketten elestek a gyermeküket egyedül nevelő szülőnek járó, magasabb összegű családi pótléktól is.

A családtámogatási törvény rendelkezéseit több panaszos is kifogásolta. A biztos a beadványokban jelzett problémákkal megkereste a nemzeti erőforrás minisztert, ám Réthelyi Miklós válasza alapján a törvényi szabályozás alkotmányossági szempontból nem kifogásolható, éppen hogy a házasság intézményének védelmét érvényre juttató, tudatos állami értékválasztást tükrözi.

Az ombudsman szerint azonban nem csak a házasságon alapuló család érdemel elismerést és védelmet, a család fogalma pedig jóval tágabb, mint a gyermeket nevelő házaspárok köre. Szabó Máté szerint a gyermekek jogainak védelme érdekében a családtámogatási joganyagot a jogalkotónak minden esetben a valós életviszonyokhoz kell közelítenie. A biztos ezzel összefüggésben arra is felhívta a figyelmet, hogy nő az élettársi kapcsolaton alapuló családok száma és szerepe. A biztos kiemelte, hogy az államnak nem az általa kívánatosnak tartott, hanem a valós családszerkezeti formákat kell támogatnia, és a gyermekneveléshez való állami hozzájárulás, a családtámogatási rendszer alapjainak kialakításakor a gyermekek jogait kell a középpontba állítania. Szabó Máté álláspontja szerint emiatt sem tekinthető érdemi tényezőnek a szülők közötti jogi kapcsolat, az állam házasságvédelmi kötelezettsége.

Az ombudsman felkérte a minisztert, kezdeményezze a törvény olyan módosítását, amely a különböző családi formák egyenlőként kezelését azzal is biztosítja, hogy megteremti az egymás gyermekeit élettársi kapcsolatban, közös háztartásban nevelő szülők esetében is az együtt számítás lehetőségét.

(forrás: Országgyűlési Biztos Hivatala)
hirdetés

Könyveink