hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Túl kevesen várnak szívtranszplantációra

Az első magyar szívátültetés huszadik évfordulója alkalmából az MTI megszólaltatta Szabolcs Zoltánt, az érklinika osztályvezető főorvosát, aki annak idején maga is tagja volt Szabó Zoltán professzor csapatának.

"Talán meglepő, amit mondok, de most az a gond, hogy nincs elég beteg a várólistán. Mindössze 20-25, míg máshol ez a szám eléri a 100-at is. Ugyanakkor 300 ezer szívelégtelenségben szenvedő beteg van, közöttük 12 ezer végstádiumban, transzplantációra 5-600 felel meg közülük."

Várólistára az kerülhet, aki „az orvostudomány mai állása szerint lehet, mindent megkapott, de a szív funkciója már nem állítható helyre, sem gyógyszerekkel, sem modern technikai eszközök alkalmazásával. Ugyanakkor a transzplantálásnak is szigorú kritériumai vannak, az életkor, a várható életkilátások alapvetően meghatározók.”

Szabolcs doktor szerint „a szívelégtelenségben szenvedő betegek gondozása sok kívánnivalót hagy maga után. Éppen ezért a szívprogramban, közösen a Szív a szívért civil szervezettel arra törekszünk a 2012-es évtől, hogy országos hálózatot alakítsunk ki, ambulancia centrumokat hozzunk létre. Ez lenne a biztosíték arra, hogy azok a szívbetegek, akik felépülhetnek, akiknek javítható az állapotuk, megkapják a megfelelő ellátást, akiknél nincs más út, azok pedig minél előbb transzplantációs várólistára kerüljenek és új szívet kaphassanak. A várólista ’feltöltése’ azért is fontos, mert az Eurotranszplanthoz történt csatlakozásunk után több donorszervet kaphatunk, viszont ha nincs igény donorszívre, akkor más országok kapják meg a nálunk kivett szerveket".

A főorvos szerint az úttörő műtét óta sokat változott ez a transzplantáció is. "Mára biztonságos, valóban új életesélyt, és minőségi életet kínáló beavatkozás lett.  Az elmúlt két évtized alatt 216 szívátültetést végeztünk el itt, a klinikán, a túlélési statisztika kifejezetten jó: a l5 éves túlélés 50 százalékos, a 10 éves 60, és az 5 éves 73 százalék. Az elmúlt két évtizedben egyszerűbb lett a műtéti technika, az immunszuppresszív terápia is más, kevesebb gyógyszer kell a szervkilökődés megakadályozására, és műtét után is kevesebb időt töltenek a betegek a sterilszobában, vagyis az egész folyamat biztonságosabb, és gyorsabb is. A ma is élő 110 szívtranszplantálttal rendszeresen találkozunk, közös programokon veszünk részt. Valamennyiüknek két születésnapja van - az élet üzenetét és reményét hozzák el minden találkozás alkalmával. És orvosnak ennél nagyobb örömet, teljesebb sikert semmi nem.”

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés