hirdetés
2020. augusztus. 14., péntek - Marcell.
hirdetés

Túl későn kezdünk el foglalkozni az egészségünkkel

Minél idősebbek vagyunk, annál negatívabban ítéljük meg egészségi állapotunkat. Viszont az évek múlásával párhuzamosan egészségünkért is többet teszünk, idősebb korban, 60 év felett már jobban odafigyelünk önmagunkra, főleg a táplálkozásunkra. A gyógyszerszedés azonban 50 év felett sem javul: 61 százalék saját bevallása szerint sem szedi be az összes gyógyszert, amit az orvos felír neki.

hirdetés

A GfK LHS HealthCare 2009-ben és 2010-ben végzett 1 000 fős lakossági felmérést a gyógyszerszedésről. A rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a magyar lakosság jelentős része későn kezd el foglalkozni az egészségével, hiszen 60 éves kor felett ugrásszerűen megnő a gyógyszerszedők száma. A különböző szűrésekre járás is 60 éves kor után válik gyakoribbá, ugyanakkor sokan még ekkor sem vállalnak felelősséget saját egészségükért.

Minél idősebb, annál jobban figyel magára

50 és különösen 60 év felett a magyar emberek saját egészségének megítélése rohamosan csökken. A 40 és 50 év közöttieknél még 52 százalék kifejezetten jónak tartja az egészségi állapotát, az 50 és 60 év közötti korosztály esetében ez már csak 32 százalékra igaz, míg a 60 év felettieknél csupán 21 százalék gondolja ezt.

Ezzel összhangban a kor előrehaladtával egyre többet teszünk egészségünk érdekében. A 40 és 50 év közöttiek csupán 38 százaléka tesz valamit az egészsége megőrzéséért, az 50 és 60 közöttieknél ez az arány alig több mint 41 százalék. Azonban a 60 év felettiek fele már foglalkozik ezzel, 51 százalékuk tesz valamit, főként a táplálkozására figyel oda.

csak 60 éves kor után figyelünk

Szűrés, ellenőrzés, gyógyszerek

A különböző szűrésekre járás is 60 éves kor után válik gyakoribbá. A 60 év alattiak 51 százaléka megy el rendszeres szűrésre, míg a 60 év felettieknek már 65 százaléka dönt úgy, hogy részt vesz az általa ismert szűréseken.

„A gyógyszerszedésről rendelkezésre álló adatok szerint 60 éves kor felett ugrásszerűen megnő a gyógyszerszedők száma. Az 50 és 60 év közöttiek mintegy negyede (28%) még nem szed semmilyen gyógyszert, a 60 év feletti magyar lakosságnak már csupán kevesebb, mint tizede (8%) az, akinek gyógyszerszedés nélkül telnek a napjai. A 60 év felettiek harmada 5 000 Ft-nál többet költ havonta gyógyszerre. Ennek ellenére az 50 év felettiek háromnegyede még soha nem kérte orvosát arra, hogy olcsóbb gyógyszert írjon fel neki” – mondta el dr. Lantos Zoltán, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

...és megint compliance

A gyógyszerszedő 50 év felettiek jelentős része, 61 százaléka saját bevallása szerint sem szedi be az összes gyógyszert, amit az orvos felír neki. Ennek a korosztálynak pedig mintegy negyede (27%) átlagosan csupán minden második felírt gyógyszert veszi be. Mindemellett csupán 30 százalékuk szedi be a felírt gyógyszerek legalább 80 százalékát, amely a gyógyszerek hatásának érvényesüléséhez mindenképpen szükséges.

Ezt a tényt erősítette meg a Medical Tribune által szervezett Compliance konferencián Molnár Márk Péter a Corvinus egyetem munkatársa is. Mint mondta, milliárdokat érő gyógyszermennyiség kerül a kukákba évente, "tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is a gyógyszerét."

A gyógyszerek be nem szedésének legmeghatározóbb indoka, hogy a páciens úgy ítéli meg, neki nincs erre szüksége. Sokan gondolják úgy, hogy egyáltalán nem kell gyógyszert szedniük, vagy jóval ritkábban, mint ahogy azt az orvos elrendelte a számukra.

A receptköteles gyógyszerek közül legtöbben – az 50 feletti lakosság 30 százaléka – fájdalomcsillapító gyógyszert váltanak ki a patikában, míg vérnyomáscsökkentő gyógyszert 27 százalékuk. Ezt követik az allergia elleni gyógyszerek (12%) és a pszichiátriai gyógyszerek (8%).

Az orvos-beteg párbeszéd nehézségeiről, a témát folytatva a Medical Tribune 2010. október 19-én újabb konferenciát szervez. A részletekért kattintson ide!

(forrás: GfK, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink