2024. április. 19., péntek - Emma.

Továbbra is telefonon keressék háziorvosukat a betegek

Nagyon megnőtt a felső légúti megbetegedések száma – mondta az InfoRádiónak Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető.

Folyamatosan nő a praxisokhoz forduló betegek száma, mára már rendkívüli a terhelés – hívta fel a figyelmet az országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádióban. Mint fogalmazott, elképesztő mennyiségben érkezik a rendelőkhöz telefonhívás és személyes megjelenés, valamint egyéb kommunikációs csatornákon is sűrűn keresik a háziorvosokat a betegek. Kérik is az érintetteket, hogy a lehetségesen halasztható dolgokkal tervezetten keressék a praxisokat, próbálva az egyéb online kommunikációs csatornákat használva.

„És mindenkitől sok-sok türelmet kérünk, hiszen a feladatainkat most egyértelműen a Covid-ellátásra kell csoportosítani” – tette hozzá a szakember.

Békássy Szabolcs emlékeztetett, bár nagyon nehéz megkülönböztetni az influenza-, az influenzaszerű- és a Covid-megbetegedések tüneteit, jelenleg az utóbbi dominál, miután számos esetben igazolódik a légúti megbetegedéssel a praxisokhoz forduló betegeknél a koronavírus-fertőzés, tömeges influenzajárványról pedig nincsen tudomásuk.

Azzal a módszertani ajánlással kapcsolatban, amit korábban a háziorvosi rendelők számára megküldtek, miszerint, ha oltásra érkeznek a páciensek, lehetőség szerint ne tartózkodjon más beteg a rendelőben, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke kifejtette: tapasztalatok szerint nem minden rendelőben adottak ehhez az infrastrukturális körülmények, ráadásul nem mindenhol alakul ki ennek a rendje sem. Ezért arra hívta fel a betegek figyelmét, hogy légúti tünetek jelentkezése esetén előzetesen mindenképpen telefonon jelentkezzenek, hiszen nagyon fontos elkerülni azt, hogy esetlegesen egy Covid-fertőzött a rendelőben az egyéb ellátásra várakozó beteget megfertőzze.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés