hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Rendkívüli a terhelés a háziorvosokon

Az eltelt bő másfél hónapban a rendelők esetszáma meghaladta a hétmilliót, mondta el az InfoRádiónak Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető.

Az iskola és óvodakezdés óta jelentősen megnövekedett a felső légúti panaszokkal küzdő betegek száma. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke kiemelte: az elmúlt 10 évet tekintve az egyik legnagyobb betegforgalmat lehetett tapasztalni, tehát a terhelés rendkívüli. Szerencsés ugyanakkor az a tény, hogy a légúti fertőzések hátterében csak elenyésző kisebbségben mutatnak ki Covid-fertőzést. Békássy Szabolcs szerint valószínűleg jelen vannak azok az egyéb légúti megbetegedést okozó vírustörzsek, melyek a korábbi évben a kötelező maszkhasználat, illetve a korlátozó intézkedések miatt nem voltak tapasztalhatóak.

Miután a Covid és az enyhe vírusfertőzés sokszor azonos tüneteket produkál, továbbra is fontos, hogy a praxisok szigorú ellátási rendet kövessenek, hangsúlyozta a szakember. A légúti tünetekkel rendelkező pácienseknek továbbra is telefonon kell előzetesen keresniük a háziorvosukat, és a telefonos konzultációt követően dől el az, hogy szükség van-e a rendelői betegvizsgálatra. Ha igen, akkor az elkülönített idősávban kell, hogy megtörténjen a vizsgálat. A vizsgálóorvos dönthet arról, hogy egyáltalán a légúti tünetekkel rendelkező páciensnél szükségesnek tartja-e a tesztelési procedúra elvégzését, és ha szükségesnek tartja, akkor annak melyik verzióját választja.

A statikus mintavételi pontok, illetve a mozgásukban korlátozott betegek esetén a mentőszolgálat kivonuló egységei által végzett PCR-vizsgálatok továbbra is adottak. Békássy Szabolcs arra számít, hogy miután tavaly nem is volt influenzajárvány, idén erős influenzaszezonnal kell számolnunk. A védőoltások azonban a legtöbb háziorvosnál már rendelkezésre állnak, közli az InfoStart.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink